Zaplatila 50 korun a bedlivě pozorovala. Zemanovci měli ve straně agentku MF Dnes

27.11.2013 9:02

Když Miloš Zeman získal prezidentské křeslo, radovala se jeho mateřská SPOZ, začala o sobě mluvit jako o bohaté nevěstě, které by měly levicové strany začít nadbíhat, a stala se magnetem pro mnoho lidí, kteří v ní viděli cestu ke kariéře. Spolupracovnice MF Dnes Nela Vejvodová se na devět měsíců na zkoušku stala členkou strany, aby na vlastní kůži zažila poměry u zemanovců.

Zaplatila 50 korun a bedlivě pozorovala. Zemanovci měli ve straně agentku MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební plakát SPOZ

Poté, co se podařilo Nele Vejvodové podat přihlášku do strany, musela dlouho čekat, byl sjezd a na nic jiného nezbýval čas. Strana zažívala euforii, její tehdejší předseda Vratislav Mynář rozdával rozhovory a užíval si zájem médií. Později se stal hradním kancléřem a v čele strany jej vystřídal Zdeněk Štengl. Miloš Zeman si pak do svého týmu přizval dalšího ze zemanovců - poradcem se mu stal Martin Nejedlý.

Nakonec 20. května přišla spolupracovnici MF Dnes pozvánka na schůzi, kde se hlasuje o její přijetí do řad zemanovců. Po zaplacení padesátikorunového poplatku se stává právoplatnou členkou strany. Po krátké diskusi nad politickými tématy se všichni zúčastnění rozešli do svých domovů.

O necelý měsíc později startuje policejní razie na Úřadu vlády. Až asi měsíc poté přichází od SPOZ e-mail s jasným příkazem: "Tiskněte, podepisujte, sbírejte podpisy, prosím. Máme za úkol každý člen nasbírat kolem 100 podpisů," napsal místopředseda pražské buňky Vojtěch Brettl. SPOZ se prý ale naplno probouzí až týden po dramatickém hlasování ve sněmovně.

Předvolební kampaň

Ani před volbami podle Vejvodové nemají straníci těžký život. Konala se jen jedna schůze, kde se před volební kampaní řešil zdravotní stav Miloše Zemana. Řečeno bylo, že má problémy s cukrovkou, kvůli necitlivosti končetin nemůže pořádně chodit, a ať mu všichni drží palce, aby se brzo uzdravil.

Během debaty nad volební kampaní zaznělo varování před Andrejem Babišem, vzpomíná Vejvodová. "Naštěstí pro nás si koupil vydavatelství Mafra, které vydává deníky MF Dnes a Lidové noviny, které si čtou spíše pravičáci, kdyby si koupil Blesk, bylo by to horší," dozvěděli se členové strany.

Poté přichází zemětřesení v podobě změn na kandidátkách. Den poté, co byl do čela pražské kandidátky nominován lobbista Miroslav Šlouf, je z ní zase sesazen. Žádné vysvětlení prý ale nepřišlo, jen krátký e-mail od Zdeňka Štengla o tom, že už nemá cenu diskutovat nad tím, co se stalo.

Každý hlas se počítá

Až pár dní před volbami prý přicházejí další konkrétní instrukce. Luboš Smrčka zasílá emotivní psaní, aby členové zapomněli na situaci ve straně, kterou média popisují jako zákopovou válku, a mysleli na volby. Potřeba je prý každý hlas a každá pomocná ruka.

Hromadné sledování výsledků se nekonalo, podle Vejvodové členy do volebního štábu nikdo nepozval. Sama se prý nestačila divit, ačkoli sice nevěřila vysněným osmi procentům, takovou prohrou je spolupracovnice MF Dnes šokovaná. Zásadní e-mail přišel prý týden po volbách. Předseda pražské organizace v něm oznámil, že už předsedou není, protože vedení danou organizaci zcela zrušilo.

"Od té doby uplynul téměř měsíc a SPOZ se pomalu vytrácí z politické mapy," uzavírá Nela Vejvodová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20letému výročí vstupu Česka do EU…