Zase nová katastrofa? Světová agentura píše, že přijde hospodářská krize

05.09.2018 10:00

Chystá se další krize? Která rozkolísaná země může přepadnout přes okraj, z nějž se dostává jen velmi dlouho a draze? O tom píše agentura Bloomberg. Situace si všímá šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Zase nová katastrofa? Světová agentura píše, že přijde hospodářská krize
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jaroslav Plesl

Podle Bloombergu jsou finanční krize jako sněhové vločky, žádné dvě nejsou stejné, ale jsou si dost podobné na to, aby se vědělo, když se k nim schyluje. Trh s měnami a akciemi rozvojových zemí se včera znovu zakolísal a obrázek prý vypadá „krizově“. Podle Satyajita Dase by se mohlo jednat o ukázkovou krizi, která obsahuje „pořádnou dávku dluhů a k tomu domácí kreditní bublinu, včetně odklonění prostředků na sebepropagující projekty nebo do finanční spekulace“. Pak se ještě můžou přidat slabý bankovní sektor, schodky v rozpočtu, problémy s likviditou, podstatné krátkodobé dluhy v cizí měně, nedostatečné rezervy, slabé instituce, závislost na exportu a samozřejmě korupce.

Anketa

Chcete, aby byl Miroslav Poche nakonec ministrem zahraničí?

2%
98%
hlasovalo: 18882 lidí

Jaké země by mohly být obětí krize? Prý by to mohlo být například Turecko. Zemi s hvězdou a půlměsícem na vlajce trápí inflace, jak pro Bloomberg píše Marcus Ashworth. Ta se pohybuje nad hranicí třiceti procent a cenová stabilita je prý v ohrožení. Turečtí veřejní činitelé se prý už zavázali s inflací bojovat, ale dobrou příležitost už údajně promeškali. Investoři a trhy podle Bloombergu Turecku a jeho měně nevěří.  

Další zemí, kterou trápí finance už dlouho, je jihoamerická Argentina. Současný prezident, Mauricio Macri prý situaci spíš zhoršil, než zlepšil. Argentinské peso nadále klesá a vypadá to, že Mezinárodní měnový fond bude muset opět navýšit prostředky pro tuto sužovanou zemi. Argentina má velký deficit rozpočtu a vyskytují se obavy, zda bude schopná své dluhy splácet, což jí u investorů rozhodně na důvěře nepřidá. Na obranu Macriho je nutné říct, že Argentinu otevřel pro mezinárodní trhy a poslouchá rady MMF. Dluhy zdědil po své předchůdkyni Cristině Fernandez de Kirchnerové.

A třetí zemí, která se může řítit do finanční záhuby, by mohla být východoasijská Malajsie. Tam se pro změnu staví. A ve velkém. Malajsie buduje umělé ostrovy spolu s megalomanskými kancelářskými budovami. Podle Bloombergu je možné z historie odvodit, že pokud země začíná stavět umělé ostrovy a do nebes čnící věžáky, krize je na spadnutí. Je to totiž známka toho, že ceny budov a pozemků se dostaly do obrovských výšin a půjčovat si peníze je tak levné, že zdražení je určitě za rohem.

Jaroslav Plesl si všímá situace a říká: „Jak rychle to přichází, to je neuvěřitelné. Bohužel, tentokrát to pěkně odskáče regulacema zlikvidovanej autoprůmysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…