Zase o něco méně peněz pro lékaře: Heger zatočí s jejich podvody

27.10.2011 7:50

Když onemocníte, lékař vám nepředepíše lék, který je na vaši diagnózu nejlepší, nýbrž ten, na kterém má hezkou provizi. Takových lékařů využívala firma Valeant. Kauza ovšem nakonec "praskla" a ministr zdravotnictví Leoš Heger si chce na podobné pakty lékařů a farmaceutických společností napříště posvítit.

Zase o něco méně peněz pro lékaře: Heger zatočí s jejich podvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Za každé předepsané balení léku od firmy Valeant padlo 300 až 500 korun do kapsy lékaři. Státní ústav pro kontrolu léčiv se teď chystá prověřit, kdo všechno byl v akci zahrnut. Firmě hrozí pokuta až tři miliony a jednotliví lékaři by mohli z kapsy vytáhnout až padesát tisíc korun.

Na běžnou praxi Valeantu upozornil deník MF Dnes nedávno odsouzený (za korupci) zaměstnanec firmy Martin Padělek. "Když jsem nastoupil, měli jsme školení na to, kolik můžeme doktorům dávat za předepisování našich léků," řekl deníku.

Na kauzu už reagoval i ministr Heger. Uplácení lékařů farmaceutickými firmami je podle něj nepřijatelné. "Když lékař bere peníze od firmy, tak se neubrání podezření, že se při léčení pacienta nerozhoduje podle medicínské účinnosti, ale podle toho, co je pro něj finančně výhodnější," uvedl.

Kubek: Spolupráce lékařů a firem v reklamě je legální

Naproti tomu šéf České lékařské komory Milan Kubek se lékařů zastává. Kauza podle něj ubližuje těm lékařům, kteří od firem dostávají skutečně peníze jen na reklamu, nikoli přímo za předepisování daných léků. "Mám spoustu ohlasů od lékařů, že komora by se měla případně bránit právní cestou," podotkl. "Když se budu držet faktů, tak MF Dnes popsala spolupráci zdravotnického zařízení s farmaceutickou firmou v oblasti reklamy, což je legální."

Předseda asociace farmaceutických firem Jakub Dvořáček a šéf lékárnické komory Stanislav Havlíček ovšem s Kubkem ostře nesouhlasí. "Je to v rozporu s naším etickým kodexem," ohradil se Dvořáček. "Je nepřípustné jakkoli motivovat lékaře za předepisování léků. Problém je ale i na druhé straně lékaře, který peníze o farmaceutické firmy přijal."

Čtěte:

Lékaři se prý mají luxusně. Zfixlovaná čísla, zuří jejich odborář

Moravští lékaři si přivydělávali podvodnými recepty

Posilujete práva pacientů, ale co lékaři? ptal se chirurg Hegera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…