Zastavte své hackerské útoky, udeřil na Moskvu Západ. A Rusko odpovídá...

04.10.2018 20:06

Představitelé tajných služeb Nizozemska, Velké Británie a Spojených států informovali své vlády, že se Ruko pokusilo o kybernetický útok na několik mezinárodních organizací. I na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ruská strana obvinění odmítla. S podobnými úvahami prý mohl přijít jen někdo „s opravdu velkou představivostí“.

Zastavte své hackerské útoky, udeřil na Moskvu Západ. A Rusko odpovídá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Zástupci vlád Spojených států, Velké Británie a dalších západních zemí vydali ve čtvrtek ostrá prohlášení. Podle agentury Reuters šlo o jedny z nejostřejších vyjádření od konce studené války. Západní země vyzvaly Rusko, aby okamžitě zastavilo své hackerské útoky směřující na některé západní organizace. Za ruskými útoky má stát zpravodajská služba známá pod zkratkou GRU.

Nizozemská vláda ve spolupráci s vládou Jejího Veličenstva odhalila čtyři údajné špiony, kteří se pokoušeli v dubnu tohoto roku v Haagu narušit bezpečnost OPCW. Tyto čtyři osoby byly vyhoštěny. Spojené státy obvinily sedm dalších údajných agentů, že se pokusili napadnout antidopingovou organizaci. Sluší se připomenout, že ruskou sportovní scénou otřásá již mnoho měsíců dopingový skandál. Podávání dopingu sportovcům mohlo být státem tolerováno. I toto obvinění Moskva striktně odmítá.

Politici členských států NATO na jednání v Bruselu ruské akce odsoudili. Ministr obrany Spojených států Jame Mattis zdůraznil, že Rusko za ty akce musí zaplatit, přičemž cest, jak toho dosáhnout, je podle jeho názoru několik. „Náš vzkaz je jasný. S našimi spojenci odhalíme a zareagujeme na všechny pokusy GRU o podkopání mezinárodní stability,“ doplnil britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Na stranu Britů se postavili také zástupci australské a novozélandské vlády.

Mluvčí ruského Ministerstva zahraničí odmítla s tím, že je mohl vyslovit jen někdo „s opravdu velkou představivostí“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…