Zástupci některých církví podpořili Schwarzenberga

22.01.2013 18:55

Někteří duchovní, například z římskokatolické církve, Českobratrské církve evangelické či Církve bratrské, podpořili před druhým kolem prezidentských voleb šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. K volbám konkrétní jednotné doporučení nedala Česká biskupská konference (ČBK) a kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka, který je hlavou římskokatolické církve v Česku.

Zástupci některých církví podpořili Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Stálá rada ČBK v prohlášení minulý týden jen uvedla, že doufá v to, že lidé zvolí prezidenta, který se bude opírat o vnitřní morální kodex, dokáže důvěryhodně reprezentovat a jako státník naplní vědomí odpovědnosti za Českou republiku. Na stranu Schwarzenberga se například přiklonil biskup pražské římskokatolické arcididiecéze Karel Herbst, duchovní Tomáš Halík či probošt Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě Petr Piťha, bývalý ministr školství ve vládě Václava Klause.

Odpovědnost a soucit s potřebnými

"Jsem voličem Karla Schwarzenberga, protože jsem schopen pečlivě rozlišovat hodnoty a cítím velkou zodpovědnost za atmosféru společnosti a za prestiž naší země ve světě," sdělil Halík. Schwarzenberga by na Hradě také rád viděl synodní senior Českobratské církve evangelické Joel Ruml, který ale zdůraznil, že jde o jeho osobní názor. Ruml dnes ČTK řekl, že v jeho církvi jsou i podporovatelé bývalého premiéra Miloše Zemana.

Prohlášení na podporu Schwarzenberga poslaly ČTK v prohlášení více než tři desítky farářů a duchovních. "Volíme prezidenta, který bude reprezentovat naši vlast doma i v zahraničí a budovat civilizaci úcty, odpovědnosti a soucitu k potřebným. Služba občanům a vlasti vyžaduje víc než jen dovednost útočit na druhé jako v televizním 'Kotli'. Jsme přesvědčení, že pan Karel Schwarzenberg je mnohem blíže sv. Václavovi, sv. Anežce Přemyslovně, Karlu IV., J.A. Komenskému a Boženě Němcové než druhý kandidát," konstatovali.

Odmítnutí Svazu měst a obcí

Žádné doporučení, jakého kandidáta ve finále prezidentského klání vybrat, nebude dávat Federace židovských obcí. Její tajemník Tomáš Kraus ČTK řekl, že federace je apolitická.

Prohlášení na podporu Schwarzenberga dnes ČTK zaslal z necírkevních kruhů Český PEN klub. Od cílené podpory Schwarzenberga, na jehož stranu se přiklonili Starostové a nezávislí (STAN) spříznění s TOP 09, se naopak distancoval Svaz měst a obcí ČR. Svaz ČTK sdělil, že STAN zdaleka nereprezentují všechny starosty měst a obcí, nýbrž pouze jejich malou část. Starostové budou podle svazu volit podle svých úvah.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…