Zástupci obcí chtějí žalovat stát. Kvůli němu prý doplácí

24.11.2012 19:02

Klub starostů a primátorů za ČSSD plánuje spolu s Ostravou ústavní stížnost a žalobu na stát. Vadí jim, že kvůli postupu státní správy přichází o peníze ze svých rozpočtů. Zatím není jasné, jestli se k nim připojí i jiné politické strany.

Zástupci obcí chtějí žalovat stát. Kvůli němu prý doplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Starostům obcí s rozšířenou působností vadí, že úředníci pracující i pro menší vesnice v okolí jim odčerpávají příliš mnoho peněz. Stát na toto počínání přispívá jen ze 70 procent a zbytek platí obce. Přitom by prý z těchto peněz raději zaplatily silnice či stavby sportovišť.

"Stát nevybral na daních tolik, kolik očekával. Proto nové rozpočtové určení daní nepřináší obcím předpokládané peníze," uvedl pro ČT například bohumínský starosta Petr Vícha.

Ostrava takto každý rok doplácí kolem 150 milionů korun. Problém přitom trvá už deset let. "Existuje evropská judikatura, podle níž je nepřípustné chtít po obcích vykonávat státní správu a neplatit za ni. Hledáme cestu, jak se domoci toho, aby nám stát zaplatil," stěžuje si primátor Petr Kajnar, který je taktéž členem ČSSD. V případě nutnosti prý dovede žalobu až na evropské fórum.

Obrátit se na Ústavní soud doporučuje i Svaz měst a obcí. Zato ministerstvo financí nechápe. "Více než rok trvá snaha, abychom se dopočítali, jak spočítat a nacenit výkon přenesené působnosti. Místo toho se akorát dovídáme, že to dává někdo k soudu. Připadá mi to spíš populistické, než jako snaha najít nějaké řešení," míní šéf odboru financování územních rozpočtů Jan Zikl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…