Zástupci vlády budou jednat s novým vlastníkem majitele OKD

12.04.2016 6:21

Zástupci české vlády mají dnes opět jednat se skupinou Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem společnosti New World Resources (NWR), majitelky černouhelné OKD. AHG minulý týden uvedla, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, hrozí neřízená insolvence firmy. Podle ní je proto potřeba nalézt nové prostředky na financování OKD do konce dubna.

Zástupci vlády budou jednat s novým vlastníkem majitele OKD
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

AHG navrhla, aby se na záchraně společnosti OKD podílel stát. Tento návrh má ušetřit minimálně polovinu ze 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD. Součástí dohody by mělo být uzavření Dolu Paskov.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že mezi varianty řešení situace OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo teoreticky i společná firma či jiná participace mezi oběma stranami. Za nejlepší variantu označil "funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD".

Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner v pondělí uvedl, že spolu s podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou OKD provozovat. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …