Česká televize je nejhorší. Šéfredaktor MF Dnes se důrazně zastal prezidenta Zemana

11.04.2016 22:58

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik a poslankyně ODS Miroslava Němcová se přeli o to, jak se chová prezident Miloš Zeman. Zatímco Němcová nenechala na hlavě státu nit suchou, Kováčik konstatoval, že je třeba Miloši Zemanovi přičíst k dobru, že nikdy nekradl, nekrade a odmítá politiku „hamty, hamty“. Prezidenta se velmi hlasitě zastal také šéfredaktor Babišovy MF Dnes Jaroslav Plesl.

Česká televize je nejhorší. Šéfredaktor MF Dnes se důrazně zastal prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

Na Cenách Anděl došlo na důraznou kritiku prezidenta Miloše Zemana. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček přešel do okamžitého protiútoku. Mají vůbec umělci právo mluvit do politiky? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Němcová si posteskla, že nás prezident Zeman táhne na Východ, když odjel na oslavy konce druhé světové války v Moskvě poté, co Rusko provedlo anexi ukrajinského Krymu. Jiní západní politici na oslavy nejeli, aby demonstrovali, že takovéto porušování mezinárodního práva je nepřijatelné.

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

V tu chvíli se ozval Kováčik. „Já si osobně myslím, že je to úplně jinak. Když se tady vítal prezident jedné velmoci, ozvala se kritika. Jenže já si vzpomínám, že když sem přijel prezident jiné velmoci, byl vítán stejně intenzivně. Já si myslím, že jsme exportní ekonomikou, takže musíme mít dobré vztahy se všemi,“ konstatoval Kováčik. Aniž by chtěl porovnávat míru občanských svobod v USA a v Číně, domnívá se, že nikoho nemáme poučovat.

Němcová zdůraznila, že jsme členy NATO a této vazby bychom se měli držet. Nesmíme zapomínat na to, že prezidentovi poradci jsou napojeni na Rusko a na Čínu. Dáma z ODS tady měla na mysli napojení Martina Nejedlého na Lukoil. V tomto světle bychom měli dbát na to, že v České republice máme svobodu slova a naši občané mají právo říci, co si myslí.

Předseda komunistického poslaneckého klubu kontroval, že Miloš Zeman byl zvolen v přímé volbě a lidé by se k Miloši Zemanovi měli chovat odpovídajícím způsobem. „V této přímé volbě byl zvolen Miloš Zeman a příště bude třeba zvolen někdo jiný. ... Vícekrát jsme byli svědky červených karet, které byly bůhvíjak organizovány. ... A na Miloše Zemana dochází k různým podrazům,“ udeřil. Co se mu nedá upřít, je, že nikdy nekrade, nikdy nekradl a nechce prosazovat „hamty, hamty“ politiku.

Němcová podotkla, že se zúčastnila protestu proti prezidentu Zemanovi s červenými kartami a nikdo ji neorganizoval. Červenou kartu si přinesla sama.    

Dusilová ohrozila demokracii, domnívá se Plesl

Komentář k tématu přidali šéfredaktor Babišovy MF Dnes Jaroslav Plesl a Martin Fendrych ze serveru Aktuálně.cz.   

Podle Plesla Lenka Dusilová pronesla nesmyslná slova a ohrožuje demokracii. „Každý má právo na svobodný projev. Ale jsou nějaká fóra, kde se řeší určité věci. Když já najednou z kapsy vytáhnu papírek a budu tady číst, že Česká televize je nejhorší, ... tak na mě budete koukat jako na blázna. A já si myslím, že i umělci zvolili nevhodné fórum. Kdyby existoval nějaký pořad s názvem ‚umělci a politika‘, tak by to bylo správné, ale tady zvolili nevhodné fórum,“ vyjádřil se Plesl. „Vždy se to odvíjí od toho, co se děje v České republice a to, co se děje ve světě, je využíváno jen jako kulisy,“ doplnil.

Je to prý tak, že naše společnost nijak nehnědne. Jen se jedna část společnosti snaží jinou část společnosti natřít na hnědo. Až bude Česká republika opravu hnědnout, tak to poznají v první řadě novináři. Dnes by lidé měli vědět, že obchod s Čínou je v Evropě běžný. V Německu se podle šéfredaktora deníku mohou přetrhnout, aby v maximální možné míře prohloubili ekonomické vztahy s Čínou.

Fendrych kontroval, že řada lidí v Česku nechtěla vítat čínského prezidenta a přece byl takto vítán „Prezident by neměl vyzývat k násilí, neměl by vyzývat k nenávisti. A pokud si prezident Zeman pozve na Albertov pana Konvičku, tak to tuto hranici překračuje. Tady se ta společnost mění a umělci reagují na to, že nechtějí, abychom se podobali Rusku nebo Číně.... Je to spor o to, kam se sune Česká republika,“ varoval komentátor serveru.

Děsivost toho, kam se sune Česká republika ostatně ukázal už příchod policie na FAMU kvůli tibetským vlajkám. Podle Fendrycha to možná nebylo proti zákonu, ale bylo to jednání mimo zákon. Sluší se dodat, že policejní prezident Tomáš Tuhý se za chování policie omluvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…