Zbrojovka Vsetín končí a propouští. Kvůli úsporám na obraně

05.01.2013 20:38

Zbrojovka Vsetín končí a propouští zaměstnance. Přitom jako jediná továrna v Česku dokázala vyrábět náboje do obrněných transportérů Pandur. Ministerstvo obrany od ní však přestalo munici odebírat.

Zbrojovka Vsetín končí a propouští. Kvůli úsporám na obraně
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Ve zbrojovce ZVI Vsetín bylo zaměstnáno na čtyřicet lidí, nyní však ukončila výrobu a propouští. Tím Česká republika přišla o soběstačnost, co se týče 30mm munice do obrněných transportérů Pandur. Ty má nadále ve výzbroji.

Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR jde o důsledek postupu Národního úřadu pro vyzbrojování a vedení úřadu Pavlem Bulantem.

"Hlavním důvodem ekonomické likvidace vsetínské zbrojovky je způsob, jakým Národní úřad pro vyzbrojování zadal zakázku na 30mm munici pro Pandury. Místo toho, aby byla munice pořízena podle zákona o veřejných zakázkách, výběr dodavatele organizoval za provizi zahraniční prostředník, agentura NSPA," uvedl pro iDnes.cz prezident asociace Jiří Hynek.

Zmíněná agentura se stará o nákupy pro společné mise armád NATO. Podle Hynka nastavuje ale takové podmínky, že střední firmy z Česka nemají šanci oproti velkým zbrojovkám.

"Asociaci není znám jiný stát v Evropě, který by notabene v době ekonomické krize volil postupy likvidující jeho vlastní strategický průmysl, pracovní místa a daňové příjmy a který by se dobrovolně vzdával suverenity v oblasti nákupů výzbroje pro svou armádu," dodává Hynek.

Resort obrany však odmítá, že by právě on byl na vině. Ukončení spolupráce se zbrojovkou vysvětluje jako důsledek úspor. „"Nás ukončení zbrojovky netěší, ale rozhodně bych vinu nedával ministerstvu obrany,“ říká mluvčí Jan Pejšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …