Zbytek peněz z malé privatizace asi bude použit na důchody

19.05.2015 20:15

Zbytek peněz z takzvané malé privatizace zřejmě bude moci být použit na pokrytí části očekávaného deficitu důchodového pojištění. Aktuálně by takto mohlo ministerstvo financí využít zhruba 3,9 miliardy korun. Vyplývá to z vládní novely zákona o působnosti orgánů České republiky, kterou dnes podpořila Sněmovna.

Zbytek peněz z malé privatizace asi bude použit na důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Záměr schválit novelu už v prvním čtení zablokovaly ODS a TOP 09 kvůli tomu, že vládní strany se to s nimi nepokusily projednat, uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Poznamenal, že obdobnou novelu navrhoval ještě jako ministr financí před dvěma lety a vyčetl současnému ministru financí Andreji Babišovi (ANO), že půldruhého roku s jejím opětovným předložením otálel. Novelu před dalším schvalováním bude muset projednat sněmovní rozpočtový výbor, který na to dostal měsíční lhůtu.

Během malé privatizace v letech 1991 až 1993 bylo ve veřejných dražbách prodáno zhruba 30.000 provozních jednotek

Novela má doplnit zákon o zrušení někdejšího Fondu národního majetku, který byl využit v předcházejících třech letech. Státní rozpočet tak v roce 2012 získal 14,4 miliardy korun, předloni deset miliard korun a loni 10,3 miliardy korun. Pokud by se nynější novelu nepodařilo schválit s účinností od října 2015, nebylo by prý možné naplnit loňské usnesení vlády, které v souladu se zákonem o státním rozpočtu požaduje letos převést celkem 16,5 miliardy korun do rozpočtu jako kompenzaci deficitu důchodového systému.

Během malé privatizace v letech 1991 až 1993 bylo ve veřejných dražbách prodáno zhruba 30.000 provozních jednotek s celkovou účetní hodnotou majetku státu ve výši 31,8 miliardy korun. Ve veřejných dražbách stát získal 49 miliard korun. Peníze využíval stát na zákonem dané účely, například na uhrazení škod po povodních nebo na zlepšení ovzduší.

Loni byly výdaje na důchody o 43,4 miliardy korun vyšší než příjmy

V uplynulých dvou letech pak byly peníze využívány podle ministerstva zejména na úhradu nákladů souvisejících s likvidací státních podniků rušených v souvislosti s malou privatizací a na restituční náklady s malou privatizací související.

Loni byly výdaje na důchody o 43,4 miliardy korun vyšší než příjmy. Na důchodovém pojištění se vybralo 333,1 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní penze se vyplatilo 376,41 miliardy korun.

Novela byla posledním bodem, který dnes Sněmovna projednala, znovu se sejde ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…