Zdravotnictví je fackovacím panákem, komentoval válku Babiše s Němečkem šéf ČLK

24.11.2014 21:40

O tom, zda je v českém zdravotnictví dostatek peněz, co říká sporům ministrů zdravotnictví a financí nebo jak by bylo vhodné upravit spolupráci farmaceutických firem s lékaři, se mluvilo v pondělním vydání pořadu Interview ČT 24, jehož hostem byl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Zdravotnictví je fackovacím panákem, komentoval válku Babiše s Němečkem šéf ČLK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Podle něj je české zdravotnictví katastrofálně podfinancováno. Peněz na něj prý plyne nejméně ze všech zemí EU nejen v absolutních číslech, ale i v podílu na HDP. A jaké řešení ČLK nabízí? „Představujeme si, aby valorizace odvodů z mezd do zdravotnictví byla navázána na růst mezd,“ uvedl Kubek.

A proč je nutné zvýšit odvody pracujících do zdravotnictví? Náklady prý stále rostou. Způsobeno je to tím, že populace stárne, starší lidé jsou častěji nemocní a vyžadují více léků. Zdravotnictví je také kvalitnější, používají se modernější léky, modernější přístroje. „Lidé pak mohou jít dříve do práce, investice do zdravotnictví spolu s investicemi do školství jsou nejefektivnější,“ argumentoval Kubek.

Státní zdravotní pojišťovny by se měly sloučit

Byl by pro sloučení tří státních zdravotních pojišťoven. Ušetřené peníze by se mohly využít na zřízení skutečného revizního systému této velké pojišťovny.

Kubek nicméně přiznává, že část peněz ve zdravotnictví stále mizí kvůli nákladům na předražené léky, předražené přístroje, předražený zdravotnický materiál a předražené služby pro nemocnice.

Mrzí mě, že zdravotnictví je fackovacím panákem

Ohledně sporů, které mezi sebou ohledně zdravotnictví mají ministři Svatopluk Němeček a Andrej Babiš, uvedl, že se můžeme jen domýšlet, co tím oba pánové sledují. „Mrzí mě, že zdravotnictví se stává fackovacím panákem,“ podotkl k tomu s tím, že ČLK by byla ráda, kdyby Ministerstvo financí znovu stanovovalo cenu léků.

Za to, že brala peníze od farmaceutických firem, byla z komory vyloučena jedna lékařka

Řeč přišla i na to, že mnozí lékaři si dokáží vydělat tisíce korun jen tím, že spolupracují s farmaceutickými firmami. Televize odvysílala výrok ministra Němečka, který by zvýšil pokutu farmaceutickým firmám za tuto praxi až na pět milionů korun.

ČLK proti zvýšení pokut farmaceutickým firmám nic nemá. Komora už si stanovila pravidla, že se musí vědět, že lékař s danou firmou spolupracuje. Uvedl, že už několikrát komora prošetřovala udání v tomto směru. „Jednu doktorku jsme za to z lékařské komory vyloučili,“ přiznal. Podle něj je třeba posuzovat přiměřenost odměny a místa konání vzdělávacích akcí, které lékařům farmaceutické firmy zajišťují. Inicioval vznik nadačního fondu, do kterého měly farmaceutické firmy přispívat a který by podporoval vzdělávání mladých lékařů. „Fond byl nenaplňován, firmy o něj zájem neměly,“ podotkl Kubek.

Nechceme kompenzační poplatek pro lékárny

ČLK je také proti tomu, aby bylo od příštího roku lékárnám kompenzováno zrušení poplatku za recept 12 korunami. Kubek argumentoval tím, že většina lékáren už žádný poplatek stejně nevybírá. „Občas zajdu do lékárny, vím, že v lékárnách se nevybírají poplatky, ale jako klienti dostáváme další bonusy,“ uvedl a své tvrzení zmírnil tím, že nesouhlas s kompenzačním poplatkem pro lékárny není pro ČLK „žádnou prioritou.“

Zopakoval také negativní stanovisko ČLK vůči tomu, aby bylo od roku 2018 povinné vypisovat jen elektronické recepty. „Tato věc nemůže přinést žádnou úsporu,“ argumentoval s tím, že tato povinnost není nikde na světě.

Připustil, že pokud bude cítit podporu jako nyní, tak možná bude znovu kandidovat do čela ČLK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…