Zdroje: Zeman zvažuje střet se Sobotkou. Ještě se poradí

08.01.2014 8:29

Česká republika by mohla mít novou vládu už na konci ledna. Navzdory spekulacím o tom, že prezident Miloš Zeman nesouhlasí s několika kandidáty na ministerská křesla navrženými šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou, podle zdrojů deníku Právo je pravděpodobné, že hlava státu odsouhlasí kompletní seznam členů vlády, který mu Sobotka už neformálně předložil.

Zdroje: Zeman zvažuje střet se Sobotkou. Ještě se poradí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Zdroje blízké prezidentu Miloši Zemanovi deníku Právo potvrdily, že kandidát na budoucího premiéra Bohuslav Sobotka by si jmenovací dekret mohl z Hradu odnést už příští týden. Prezident se prý chce ale ještě pobavit se svými poradci, jakou cestou se vydat, zda cestou „pohodové, nebo bojové varianty".

Zeman známý tím, že kritikou nešetří, podle zdrojů deníku své výtky na adresu ministerských kandidátů řekne přes média, nebo nejpozději ve sněmovně při hlasování o důvěře vládě. Původní termín jmenovat Sobotkovu vládu kolem 23. ledna se posunul kvůli jednání sněmovny o zákonu o státní službě, což je Zemanova podmínka pro jmenování Andreje Babiše místopředsedou vlády a ministrem financí i bez lustračního osvědčení.

Prezident Zeman prý nominace přijme. Výhrady si ale nenechá pro sebe

Podle předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD) by se sněmovna mohla sejít na mimořádné schůzi už 21. ledna. Zemanovu ochotu odsouhlasit seznam nominantů naznačuje sdělení šéfa Senátu Milana Štěcha. „Nebylo nám sděleno, že bude někdo odmítnut," uvedl politik v souvislosti s debatou prezidenta s šéfy obou komor.

Štěch dále uvedl, že je v pořádku, že Zeman sdělil své výhrady k některým kandidátům, nyní je úkolem koaličních stran své nominace obhájit. „Jsou to výtky, které navrhovatelé znají, a nejsou překážkou toho, aby mohli vykonávat svůj mandát," uvedl senátor.

Zemanovy výhrady se mají týkat především Lubomíra Zaorálka (ČSSD), Martina Stropnického (ANO) a Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Naopak výhrady na adresu ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera prý byly okrajové. „Mohu vám říct, že Jiří Dienstbier nebyl hlavní osobou tohoto jednání. Řekl bych, že byl naprosto okrajovou osobou," zmínil Štěch.

Sobotka přinese Zemanovi koaliční smlouvu

Ačkoli tedy podle odhadů deníku prezident nakonec jmenuje všechny Sobotkou navržené ministry, od své kritiky nejspíš neupustí. Příležitost podělit se o své výhrady bude mít už tuto neděli v České televizi během cesty po Karlovarském kraji.

Sobotka chce ještě během páteční schůzky prezidenta požádat, aby co nejdříve učinil ústavní kroky ke jmenování nového kabinetu. Zároveň Zemanovi předá originál podepsané koaliční smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…