Že Babiš ohrožuje demokracii? Michal Hašek vytáhl věc, která to staví do jiného světla

28.02.2018 10:35

Historie je učitelkou života. Proto bývalý místopředseda ČSSD a dnes advokátní koncipient Michal Hašek zapátral v archivu, aby dohledal, zda současná vláda Andreje Babiše v demisi postupuje až tak nestandardně, jak vykresluje pravicová opozice.

Že Babiš ohrožuje demokracii? Michal Hašek vytáhl věc, která to staví do jiného světla
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Z archivu na něj vypadl kabinet, kdy se postupovalo velmi podobně. Předsedou vlády byl tehdy Mirek Topolánek z ODS. Tzv. „první Topolánkova vláda“, na kterou už se pro působení její nástupkyně téměř zapomnělo, byla menšinovou vládou jedné strany, úřadovala čtvrt roku bez důvěry a rozhodně neváhala dělat zásadní personální kroky v bezpečnostní oblasti.

Anketa

Odsuzujete vtipy Miloše Zemana o likvidování novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 9291 lidí

„Až bude ODS právně nesmyslně navrhovat usnesení PSP ČR k „vymezení“ nebo „omezení“ mandátu vlády ČR bez důvěry, ať se podívá do vlastního stranického archivu,“ doporučuje Hašek.

Kritika Babišovy vlády za personální změny v bezpečnostních složkách, je podle Haška pokrytecká. Mířil tím nejspíš zejména na aktuální aféru kolem šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, který zveřejnil, že se jej premiér Babiš chce zbavit.

Hašek ODS připomněl, že ona odvolala Miroslava Borníka, šéfa Inspekce ministerstva vnitra, která byla předchůdkyní Generální inspekce bezpečnostních sborů. Provedla tedy prakticky to samé, čeho se nyní v Murínově případě hrozí.

Vše navíc proběhlo velmi podivným způsobem a pouhé tři týdny poté, co ODS prostřednictvím Ivana Langera ministerstvo vnitra převzala. „Jednání Langrových funkcionářů bylo v pátek drsné,“ vyprávěl tehdy Novinkám.cz jeden z účastníků akce. Jeden z funkcionářů inspekce, kteří byli s Borníkem sesazeni, tehdy odmítal jakékoliv komentáře s vysvětlením „mám dvě děti“.

Celá čistka na inspekci navíc tehdy měla velmi problematický rozměr díky tomu, že Inspekce ministerstva vnitra právě v té době vyšetřovala okolnosti vzniku a úniku tzv. Kubiceho zprávy před volbami 2006.

PODROBNOSTI O TEHDEJŠÍ LANGROVĚ AKCI ZDE

Dále Topolánkova vláda bez důvěry vyměnila šéfa Bezpečnostní a informační služby Karla Randáka, což byl zásah do klíčové zpravodajské agentury. Tento krok učinil ministr vnitra Ivan Langer ještě dříve – jen pár dní po nástupu do úřadu.

VÍCE O ODVOLÁNÍ KARLA RANDÁKA ZDE

„Tyto řádky nepíší jako fanoušek aktuálního kabinetu, ale cirkusu už bylo v české politice fakt dost,“ dodává Michal Hašek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

8:40 Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle no…