Ze strachu lidé naslouchají nahnědlým i narudlým řešením. Končí to pak totalitou, varuje poslanec Korte

10.07.2015 13:06

Poslanec TOP 09 Daniel Korte se domnívá, že největším nebezpečím, kterému musíme čelit, je náš strach. Strach, který nám chtějí vnutit teroristé. Toto a mnohé jiné odpověděl čtenářům ParlamentníchListů.cz na svém profilu.

Ze strachu lidé naslouchají nahnědlým i narudlým řešením. Končí to pak totalitou, varuje poslanec Korte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Svoboda je důležitější než bezpečnost. Na tento dřívější poslanců výrok zaregoval čtenář Martin Veselý. „Problém je, že my máme nyní oboje, ale ne svoji vinou svou bezpečnost ztrácíme. Kde je viník? A dočkáme se brzy svobodné bezpečné Evropy, nebo se spíš přikláníte k opačnému scénáři? Lze černému scénáři zabránit?“ ptá se.

Řekl jsem, že mám-li volit mezi svobodou a bezpečím, volím svobodu, i když je nebezpečná. Dnešní svět je ovšem stále nebezpečnější. Jak na rizika reagujeme? Ve středu poslanci všech klubů s výjimkou TOP 09 schválili navýšení pravomocí zpravodajských služeb, což v důsledku znamená umenšení práv a svobod občanů: zrušení mlčenlivosti při správě daní, prolomení bankovního tajemství a nedotknutelnosti osoby, soukromí a listovního tajemství – práv garantovaných Ústavou, resp. Listinou základních práv a svobod. Čili: Teroristé usilují o zničení naší svobody. V zájmu boje proti terorismu se své svobody sami dobrovolně vzdáváme, čímž realizujeme cíl teroristů,“ zkonstatoval Korte.

Celou odpověď najdete ZDE.

Na obdobné téma se zeptal i čtenář Dubský. „Vy možná volíte svobodu před bezpečím, ale co ti, kteří jsou opačného názoru?“ zeptal se.

Největším nebezpečím, kterému musíme čelit, je náš strach: Strach, který nám chtějí vnutit teroristé. Ze strachu jsou lidé náchylní naslouchat těm, kteří nabízejí jednoduchá řešení, ať už nahnědlá, či narudlá. Končí to v totalitním (lepším případě autoritativním) režimu. Musíme se naučit se strachem žít,“ konstatoval Korte.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Čtenář Yama se pro změnu věnoval článku ParlamentníchListů.cz o superzbrani, kterou prý vyvinulo Rusko. Ta by mohla podle tvrzení svých tvůrců eliminovat cizí satelity i nepřátelské zbraně (celý článek ZDE). Co na to říká Korte?

Hm. Leccos již pamatuji. V 70. letech minulého století měl SSSR drtivou převahu v tancích: Koncepce útoku na Západ předpokládala dosažení Rýna od hranic tábora míru během 24 hodin. USA v reakci na tuto skutečnost vyvíjely tzv. neutronovou bombu, jež by v efektu způsobila totéž, o čem se píše ve vašem linku. Tanky by se prostě zastavily, lidé by přežili. Sovětský svaz za pomoci svých agentur v západní Evropě rozvinul mohutnou propagandu s argumentem, že to je ‚nehumánní zbraň‘ (tanky patrně vnímal jako lidské bytosti). Takže dnes to je pro právního nástupce SSSR – Ruskou federaci – ‚humánní‘? Zeptejte se na jejich ambasádě,“ odpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…