Ze syrského Homsu bude dnes evakuováno 750 lidí

09.12.2015 9:20

V povstalecké čtvrti syrského města Homs dnes pokračuje evakuace civilistů i povstalců. Počítá se s tím, že během dne ze čtvrti Váir odejde 750 osob. Jde o poslední část Homsu, kterou ovládala opozice. Evakuace je součástí dohody o místním příměří a dohlíží na ni OSN.

Ze syrského Homsu bude dnes evakuováno 750 lidí
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Mezi těmi, kdo odjíždějí, jsou civilisté i členové opozičních oddílů. Přednostně do autobusů podle zdrojů agentury Reuters nastupují ženy a děti a odváženi jsou těžce ranění.

Evakuace a humanitární dodávky začaly v neděli. Příměří se dohodlo minulý týden a v jeho rámci má z města odejít asi 3200 povstalců.

OSN prosazuje dohody o lokálních příměřích jako možnost, jak zklidnit syrská bojiště a pomoci civilistům. V září se podařilo dosáhnout dohody o klidu zbraní pro město Zabadání ležící u hranice s Libanonem a pro dvě vesnice v provincii Idlib. Zprostředkovateli tehdy byly Írán a Turecko, tedy země, které podporují opačné strany konfliktu.

Homs se jako jedno z prvních měst zapojil do protestů proti vládě prezidenta Bašára Asada a stal se dějištěm těžkých bojů. Armáda dobyla jeho centrum loni v květnu, ale ve čtvrti Váir se až dosud udržela opozice a vojsko pokračovalo v obléhání této čtvrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…