Zeman: Čínské investice budou pokračovat. Možná ještě více. Chci víc Slávií. Trest smrti pro poradce? Nepředjímejme

22.03.2018 6:47

Prezident Miloš Zeman poskytl obsáhlý rozhovor čtvrteční MF Dnes. Vyjádřil se mimo jiné k čínským investicím v Česku a k situaci svého čínského poradce Jie Ťien-minga. A znovu zmínil Zdeňka Bakalu.

Zeman: Čínské investice budou pokračovat. Možná ještě více. Chci víc Slávií. Trest smrti pro poradce? Nepředjímejme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman složil ve Vladislavském sále prezidentský slib. Při jeho následném projevu několik zákonodárců opustilo demonstrativně sál

Hned na úvod prozradil, že neví, proč čínské úřady vyšetřují jeho poradce Jie Ťien-minga. Je to záležitost čínských úřadů a prezident se do toho nechce plést. Své emisary – Jaroslava Tvrdíka, Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře – poslal do Číny, aby zjistili, zda se něco mění na spolupráci Česka a Číny. Potěšilo ho, že do investiční skupiny CEFC de facto vstoupil čínský stát, takže pro nás se nic nemění.

Anketa

Chcete, aby čínská CEFC dál investovala v Česku? Nyní posílena o čínský státní kapitál

65%
35%
hlasovalo: 7840 lidí

Dobrým příkladem prospěšnosti čínských investic je podle Zemana fotbalová Slávia, i když se nepovažuje za slávistu. „Ale v každém případě je Slavie krásný příklad, jak fotbalový klub, který byl dole, se díky čínským investicím dostal až na mistra ligy. Moje přání je dosáhnout toho, aby došlo k dalším Slaviím v české ekonomice,“ vyjádřil se.

Jie Ťien-ming se stáhne ze scény, ale jeho zástupce v CEFC pracuje dál, takže pro Česko se prý nic nemění. Zeman je podle svých slov rád, že se v Číně bojuje s hospodářskou kriminalitou. Prezident ale ctí presumpci neviny, a to i u svého čínského poradce. Ostatní už je jen na čínských úřadech. Nerad by předbíhal. Prezident sice ví, že je v Číně udělován i trest smrti, ale teprve čas ukáže, co bude dál s jeho čínským poradcem. „Tak já myslím, že nemáte přehánět. Vyčkejme výsledků vyšetřování. Jenom z mediálních zdrojů jsem slyšel cosi o tom, že šlo o korupční aktivity v Africe, nikoli tedy v České republice. A protože se nechci vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, počkám, jak toto vyšetřování dopadne,“ řekl Zeman.

„Když si vzpomenete, jak jsem ve svém inauguračním projevu mluvil o Zdeňku Bakalovi, tak zjistíte, že každý z potenciálních investorů může být – ať už právem, nebo neprávem, v Bakalově případu právem – napaden z tunelování, nebo z neetického jednání. To je bohužel součást ekonomiky a já jsem vděčný každému politikovi, který proti těmto jevům bojuje,“ zdůraznil prezident.  

Když dostal Miloš Zeman otázku, kdo cestu tří emisarů do Číny platil, rozzlobil se.

Prezident dal najevo, že tu otázku považuje za povrchní. Hrad prý platil cestu hradnímu kancléři Mynářovi, ale Zeman netuší, jak to bylo u Martina Nejedlého nebo Jaroslava Tvrdíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…