Zeman a Babiš si vzali celou zemi jako rukojmí. Jinak už tu dávno mohla být normální vláda, vzkazuje Bělobrádek

24.06.2018 9:45

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek má dojem, že prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) dospěli k závěru, že stojí jen o jednu jedinou vládu - o vládu, kterou povede trestně stíhaný premiér Babiš. Ve jménu dosažení tohoto cíle si prý vzali obyvatele celé země za rukojmí a pilně pracují na naplnění své vize.

Zeman a Babiš si vzali celou zemi jako rukojmí. Jinak už tu dávno mohla být normální vláda, vzkazuje Bělobrádek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Pavlu Bělobrákovi přijde zvláštní, že trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) vyzýval europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) ke státotvornosti a nabádal ho, aby netrval na tom, že bude ministrem zahraničí. Pokud se měl někdo krátce po volbách zachovat státotvorně, tak to byl trestně stíhaný vítěz voleb Andrej Babiš, který měl přijít a říct, že v zájmu co nejrychlejšího sestavení funkční vlády s důvěrou poslanecké sněmovny nebude trvat na tom, aby byl premiérem.   

Jenže Babiš to neudělal a stále trval na tom, že bude předsedou vlády, což vedlo k tomu, že nemáme vládu s důvěrou ani osm měsíců od voleb, což je smutný rekord. Svůj podíl na tomto smutném rekordu má i prezident Zeman.   

„Nehýbá se to z místa, protože dva muži si vzali za rukojmí celou republiku. Situace mohla být dávno vyřešená, kdyby tu nebyly ambice jednoho člověka. Předčasné volby by byly manažerským selháním předsedy ANO a prezidenta, protože sveřepě trvají na jediné možnosti, přestože je jich řada," prohlásil Bělobrádek v rozhovoru pro deník Právo.

Jednou z možností by podle šéfa lidovců bylo, kdyby se hnutí ANO rozhodlo nebýt vládní stranou, nýbrž jen podpořit menšinovou vládu demokratických stran. Nebo by mohl prezident Zeman jmenovat úřednickou vládu, jak už to ostatně jednou udělal, když nehleděl na vůli poslanecké sněmovny.   

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Pár slov Bělobrádek pronesl i o své politické budoucnosti. Rád by se stal senátorem na Náchodsku a pokud se mu to podaří, zváží, zda bude ještě jednou usilovat o post předsedy KDU-ČSL. V tuto chvíli má spíše pocit, že už je trochu okoukaný a že je možná na čase „vyměnit trenéra".

Nevidí prý příliš jako smysluplné spojovat se s hnutím Starostové a nezávislí a s TOP 09. STAN a TOP 09 jsou teď podle Bělobrádka podstatně liberálnější než lidovci - zvlášť teď, když TOP 09 opouštějí někteří konzervativní politici. To podle Bělobrádka otevírá prostor k tomu, aby se STAN a TOP 09 spojily. Podle Bělobrádka k tomu dříve či později dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…