Zeman jasně: Dodržuji ústavu a mrzí mě, že ji moji kritici neznají

27.04.2013 20:50

Bitva o jmenování velvyslanců nekončí. Zatím poslední jednání Zemana a Schwarzenberga k ničemu nevedlo. Podle ministra zahraničí tak spor může trvat až do voleb. Zeman tvrdí, že postupuje podle ústavy. Informuje ČT.

Zeman jasně: Dodržuji ústavu a mrzí mě, že ji moji kritici neznají
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Za Schwarzenberga se ve sporu postavila i ODS. Ta odmítá, aby se český parlamentní systém změnil v poloprezidentský. „Odmítáme nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému,“ řekla dnes místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Schwarzenberg ustoupit odmítá

Prezident Zeman ale své jednání ospravedlňuje poukazováním na ústavní článek 63, v němž se uvádí, že prezident „pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí“. Kritiku odmítá: „Já bych doporučoval všem, kdo se v tomto sporu angažují, aby si přečetli pozorně ústavu a zejména článek 63. Dodržuji ústavu a je mi líto, že někteří ústavu neznají.“ 

Zároveň Schwarzenberg trvá na tom, že pravomoc navrhovat jména velvyslanců přísluší jemu, a ne prezidentu republiky. Zastánci Zemanova postupu však namítají, že jde pouze o ústavní zvyklost, a nic tedy nebrání její změně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …