Zeman jede do USA a tam se s ním nikdo nechce setkat, hlásí novinář Marjanovič z MF Dnes

19.02.2015 7:15

Prezident Miloš Zeman se chystá na státní návštěvu USA, ale podle MF DNES se doposud příliš nedaří plnohodnotně naplnit jeho program. Nejvyšší představitelé země totiž prý o českého prezidenta příliš nestojí a na pozvání do Bílého domu může prý zapomenout rovnou. Deník to dává do výmluvného kontrastu s pozorností, jaké se ve Washingtonu vždy dostávalo Václavu Havlovi.

Zeman jede do USA a tam se s ním nikdo nechce setkat, hlásí novinář Marjanovič z MF Dnes
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman spolu s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem

Program cesty se podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka „intenzivně finalizuje“, ovšem MF DNES již předjímá, že v něm pravděpodobně nebude z americké strany vůbec nikdo významný. Už proto má prý být návštěva pouze dvoudenní.

Prezident má ve Washingtonu přistát v neděli 1. března. Následujícího dne by se měl zúčastnit konference organizace AIPAC, kterou deník představuje jako „významnou proizraelskou lobbistickou organizaci“. Tam by se měl setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. V úterý se pak Miloš Zeman setká s krajany a pak už se vrátí domů.

Přední zahraničněpolitický redaktor deníku Teodor Marjanovič k tomu poznamenává, že na Pražském hradě stáli víceméně o kohokoliv významného z americké strany. Už prý proto, že Miloš Zeman na svou cestu do USA často upozorňoval, když odrážel námitky, že cestuje pouze do „druhořadých“ zemí, jako je Jordánsko nebo Kazachstán.

Se Zemanem se podle něj výslovně odmítl setkat prezident Obama, viceprezident Biden, ministr zahraničí Kerry a nenašel se ani nikdo z význačných kongresmanů. „Důvodem nezájmu o setkání jsou proruské postoje českého prezidenta,“ cituje deník zdroj z diplomatických kruhů.

V USA se prý o postojích prezidenta Zemana, korunovaných lednovou schůzkou s ruským prominentem Vladimirem Jakuninem, který je v USA na černé listině, ví velmi dobře. Vlivný senátor John McCain se nad tím pozastavil už vloni, když se v Kongresu odhalovala busta Václava Havla. „Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem,“ poznamenal tehdy.

Podle jiného z diplomatů se Washington často ptá, jak Zemanovým výrokům rozumět. „Dostává se mu odpovědi, že je prezident poněkud specifický člověk,“ dodává. USA prý považují za důležité, že z hlavního proudu nevybočuje politika vlády, ale pozitivní vztah k prezidentovi prý tato „specifičnost“ rozhodně nevytváří.

Hrad však prý odmítnutí z Bílého domu nepovažuje za velký problém. Za vrchol cesty je prý považováno setkání s Netanjahuem. Jak ale poznamenává MF DNES, izraelský premiér ve Washingtonu kromě toho stihne ještě vystoupit před společným zasedáním obou komor Kongresu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …