Zeman málem utrhl ruku jednomu z ministrů. Vláda Babiše jmenována

27.06.2018 9:17

Prezident Miloš Zeman jmenoval dnes členy nové vlády. Ti složili do rukou prezidenta slib.

Zeman málem utrhl ruku jednomu z ministrů. Vláda Babiše jmenována
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá vláda Andreje Babiše

Ministerstvo zahraničí dočasně povede společně s resortem vnitra předseda ČSSD Jan Hamáček, europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) se jmenování od prezidenta nedočkal. Měl by ale působit ve vedení úřadu. Sociální demokraté tvrdí, že pokud Zeman Pocheho ministrem v dohledné době nejmenuje, jediný možný institut je kompetenční žaloba, protože podle Ústavy má prezident na návrh premiéra členy vlády jmenovat. Spor u Ústavního soudu ovšem může vyvolat premiér, který však v úterý uvedl, že k tomu nevidí důvod.

A kdo obsadí jednotlivé další resorty? Na životní prostředí usedne Richard Brabec, finance bude spravovat Alena Schillerová, obranu Lubomír Metnar, spravedlnost Taťána Malá, průmysl a obchod Marta Nováková, dopravu Dan Ťok, jemuž prezident před podpisem slibu dlouho třásl rukou, zemědělství Toman, Ministerstvo práce a sociálních věcí opanuje Petr Krčál, zdravotnictví Adam Vojtěch, školství Robert Plaga, Ministerstvo pro místní rozvoj Klára Dostálová a kulturu Antonín Staněk. 

Zeman následně všem poblahopřál. „Chtěl bych poděkovat i předchozí vládě, která pracovala jako soudržný tým. A věřím, že tento týmový duch se přenese i do spolupráce této vlády,“ sdělil Zeman s tím, že 11. července předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, aby podpořil vznik vlády. V září pak chce také vládu navštívit při projednávání zákona o státním rozpočtu. „Chtěl jsem vám popřát hezkou dovolenou, ale jak znám pana premiéra, tak ta dovolená moc nebude,“ dodal Zeman, jenž věří, že vláda důvěru dostane.

„Děkuji vám, že jste jmenoval novou vládu České republiky. Slibuji vám, že naše vláda bude bojovat za bezpečnost našich lidí, budeme bojovat proti ilegální migraci. Naše vláda bude bojovat proti korupci, byrokracii, plýtvání,“ řekl Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…