Zeman na Klausové trvá. Se Schwarzenbergem bude jednat příští týden

10.04.2013 17:59

Podle ředitele zahraničního odboru Miloše Zemana prezident neustoupí z Livie Klausové jakožto velvyslankyně na Slovensku. Je ale ochoten najít „kompromis“. Vše se prý bude řešit příští týden.

Zeman na Klausové trvá. Se Schwarzenbergem bude jednat příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá první dáma Livia Klausová navštívila prezidenta Miloše Zemana

Jméno velvyslance či velvyslankyně na Slovensku zatím není zcela jasné. „To bude výsledek doufejme brzkého jednání pana prezidenta s panem ministrem, které proběhne příští týden,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Hyden Kmoníček.

Nyní prý probíhají snahy přesunout debatu o novém velvyslanci z mediálního prostoru k jednacímu stolu. „Bude to jako vždy v diplomacii kompromis,“ dodal ředitel zahraničního odboru. „Do budoucna se pokusíme, aby se tato diskuse odehrála za zavřenými dveřmi,“ ujišťoval.

Ke kompromisu zřejmě dojde, jméno Livie Klausové se však spíše nezmění. Na otázku, zda na Klausové prezident Zeman trvá, totiž Kmoníček jasně odpověděl: „Trvá.“ Uvažuje se tedy nad jinou formou dohody, například Klausová velvyslankyní výměnou za jiné posty.

„Pořád si myslí, že žádný lepší kandidát z druhé strany zatím nepřišel,“ vysvětloval Zemanův postoj Kmoníček. Objevila se však i kritika, že se prezident snaží o „odměňování“ těch, kteří mu pomohli v kampani. Například i Vladimíra Remka, kterého by zase rád viděl v Moskvě. On ani Klausová přitom nejsou „školení“ diplomaté.

Kdyby se ale podle Kmoníčka člověk podíval na současné české diplomaty, našel by vyškolené prý tak čtyři. „Popravě řečeno, já si dovedu poměrně dobře představit, kolik Rusů bude chtít fotku s Remkem,“ popsal přednost prvního Čechoslováka v kosmu. „Často takového člověka nemáme, ale čas od času máme takového člověka do země, kde je velmi populární. Více než v naší zemi. Tak proč takového člověka nevyužít?“ ptal se Kmoníček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…