Zeman navštíví Kazachstán a Tádžikistán, letí s ním podnikatelé

22.11.2014 11:36

Prezident Miloš Zeman v pondělí zahájí čtyřdenní návštěvu Kazachstánu a Tádžikistánu. Podle programu, který ČTK poskytl jeho mluvčí Jiří Ovčáček, se setká s představiteli obou zemí a bude se věnovat především ekonomickým tématům. Na cestě ho doprovodí početná podnikatelská delegace. V Kazachstánu byl Zeman jako premiér již v roce 1999.

Zeman navštíví Kazachstán a Tádžikistán, letí s ním podnikatelé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Osoblaze

V každé ze zemí prezident stráví dva dny, setká se s tamními prezidenty, zástupci parlamentu a navštíví podnikatelské semináře. Čas si udělá i na menší prohlídku hlavních měst Astany a Dušanbe.

Návštěvu Zeman zahájí v Kazachstánu, kde se sejde s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem, po společném setkání se zúčastní podpisu smlouvy mezi zástupci Česka a Kazachstánu. O jejím obsahu zástupci Hradu s odkazem na diplomatické zvyklosti nechtějí mluvit.

Odpoledne (dopoledne SEČ) oba prezidenti vystoupí na podnikatelském semináři. V jeho rámci by podle informací Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) mělo být podepsáno několik smluv a dohod, například z oblasti potravinářství nebo energetické oblasti.

Zájem o účast na cestě mělo podle tiskového mluvčího SP Milana Mostýna přes 100 firem, účastní se jí nakonec 84 zástupců českých společností. Někteří do Asie doletí společně s prezidentem, další si zajistili vlastní dopravu. Většina firem je podle Mostýna ze strojírenství, z vodohospodářství nebo letectví. Zúčastní se i státní instituce, jako je Česká exportní banka (ČEB) nebo Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Zeman vidí v středoasijských republikách bývalého Sovětského svazu možný trh pro české firmy

Zeman se v Astaně zúčastní také recepce na ambasádě, setká se s předsedou senátu a prohlédne si přes 100 metrů vysokou věž Bajterek. V úterý odpoledne (před polednem SEČ) odletí do Dušanbe. V hlavním městě Tádžikistánu má naplánovaný podobný program jako v Kazachstánu. Sejde se především s tádžickým prezidentem Imomalim Rachmonem. Do Česka se vrátí ve čtvrtek večer.

Zeman několikrát mluvil o středoasijských republikách bývalého Sovětského svazu jako o možném trhu pro české firmy. V příštích měsících by se chtěl setkat i s představiteli Ázerbájdžánu či Uzbekistánu. Vládci středoasijských republik bývají často obviňováni z porušování lidských práv, kvůli značnému nerostnému bohatství ale není kritika Západu příliš silná.

Kazašský i tádžický prezident se s českými představiteli setkali v minulosti několikrát. Nazarbajev byl České republice v roce 1999 na dovolené, během které se soukromě sešel s Václavem Havlem, zúčastnil se summitu NATO v roce 2002 a o deset let později přijel na oficiální návštěvu. V Kazachstánu se naopak setkal v roce 2004 s Václavem Klausem. Ve stejném roce se s Klausem na pracovní návštěvě potkal i Rachmon, který se osobně sešel se Zemanem jako prezidentem na zimní olympiádě v Soči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…