Zeman odletěl na zasedání OSN. Chce ho zburcovat k sestavení jednotek proti Islámskému státu

26.09.2015 14:19

Prezident Miloš Zeman v těchto okamžicích odletěl spolu se svým týmem do New Yorku, kde pronese projev na 70. výročním zasedání Valného shromáždení OSN. Hlava státu chce ve své řeči vyzvat k vytvoření mezinárodních antiteroristických jednotek pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Zeman odletěl na zasedání OSN. Chce ho zburcovat k sestavení jednotek proti Islámskému státu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany

Prezident Zeman spolu se s delegací v sobotu odpoledne armádním leteckým speciálem Airbus A319 vypravil z pražského vojenského letiště Kbely do Spojených států. V New Yorku má prezidentský speciál přistát večer tamního času.

V New Yorku v těchto dnech již probíhá 70. výroční zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Na dva dny na tuto akci zavítá také český prezident Miloš Zeman. V úterý v poledne českého času pak před shromážděním pronese projev.

Jak už prezident několikát řekl, hodlá světové společnství vyzvat k vytvoření mezinárodních protiteroristických sil, které by pod záštitou Rady bezpečnosti OSN zasadily zničující úder nebezpečné teroristické organizaci Islámský stát.

K podobnému kroku se zatím západní svět nemá. Zeman proto už za takový zásah loboval u ruského prezidenta Vladimira Putina i čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, tedy u nejvyšších představitelů velmocí, které jsou stálmi členy Rady bezpečnosti OSN. Česká republika totiž stálým členem není, a proto nemůže takovou rezoluci navrhnout.

V New Yorku si prezident Zeman udělá čas i na české krajany nebo na děti studující českou školu. Spolu s krajany se kupříkladu projede na lodi kolem Manhattanu. Zúčastní se ovšem i slavnostní recepce pro představitele států, kterou pořádá prezident USA Barack Obama.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…