Zeman odmítl restituce. Pak ale pochválil církve, že dobře hospodaří

04.09.2012 17:13

Miloš Zeman církevní restituce odmítá, ale nechtěně ocenil schopnost hodnostářů hospodařit se svěřeným majetkem. V debatě na výstavě Země živitelka spolufavorit prezidentských voleb kritizoval péči o turisty na české straně Šumavy, a za vzor dal fungující střediska na rakouské straně hor. Zde přitom mezi podnikateli vládne katolická církev.

Zeman odmítl restituce. Pak ale pochválil církve, že dobře hospodaří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Miloš Zeman se v otázce církevních restitucí staví za vypsání referenda, ale jako občan je jednoznačně proti vracení majetku církvi. Podle serveru Lidovky.cz to řekl v Českých Budějovicích, kde se zúčastnil agrosalónu Země živitelka.

Poté však v diskusi nechtěně udělal reklamu církvi coby hospodáři.  Kritizoval totiž přílišné ohledy na zelené fundamentalisty, kteří prý omezují rozvoj turistického ruchu na Šumavě. „Češi jezdí lyžovat do sousedního rakouského areálu Hochficht a místo v Česku nechávají peníze rakouským podnikatelům,“ řekl Zeman. Rakouskou část Šumavy pak dal českým podnikatelům za vzor ještě několikrát.

TÉMA: Miliardy pro církve

V expremiérem vychvalovaném středisku Hochficht je přitom podle zjištění serveru Lidovky.cz hlavním vlastníkem a podnikatelem katolická církev, konkrétně řád premonstrátů. Obdobně úspěšně před druhou světovou válkou na české straně hor podnikal i cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě.

Oslavy národních dožínek si v minulých letech nenechávala ujít většina politiků. Letos však tuto platformu ke své prezentaci oželeli zejména sociální demokraté, neboť akce se kromě prezidenta Václava Klause zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Vzhledem k boji proti církevním restitucím mají představitelé ČSSD obavy, že by jim spojení s pražským metropolitou mohlo uškodit.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…