Zeman prý chce zlikvidovat Českou televizi. Může uspět

13.10.2019 16:40

Komentátor Pavel Dostál má za to, že prezident Miloš Zeman prakticky zdevastoval ČSSD, kyvadlo moci vychýlil na svou stranu, oslabil předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Teď už má před sebou v podstatě jeden jediný cíl, zničit veřejnoprávní Českou televizi. A může uspět.

Zeman prý chce zlikvidovat Českou televizi. Může uspět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Pavel Dostál má za to, že Miloš Zeman vstupoval do úřadu s plánem ovládnout nebo zničit ČSSD. Ovládnout se mu ji nepodařilo, ale téměř ji zničil. Poslední průzkum Kantar CZ pro Českou televizi ukazuje, že sociální demokraté balancují na pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny.

Kromě toho dokázal prosadit svou i proti premiérovi Andreji Babišovi. Do jeho vlády odmítl jmenovat hned dva sociální demokraty – Miroslava Pocheho a Michala Šmardu. Podobně se snažil zvětšovat svůj vliv i za časů expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale Dostál připomněl, že Sobotka na rozdíl od Babiše Zemanovi vzdoroval.

Teď má prý Zeman před sebou další metu. Bude se prý snažit definitivně zničit veřejnoprávní Českou televizi, resp. její současné vedení.

„Zeman má totiž ještě jeden nesplněný úkol: zlikvidovat Českou televizi, respektive zbavit se jejího současného vedení. Ochočit si ji. Je v tomto ohledu transparentní a opakovaně to dal najevo, když poslancům doporučil, aby ze stolu shodili dvě výroční zprávy České televize, což může znamenat odvolání Rady ČT a následně také konec generálního ředitele Petra Dvořáka,“ napsal Dostál.

Protože Babišovo hnutí ANO má 78 poslanců, bude záležet především na šéfovi ANO Babišovi, zda výroční zprávy ČT nechá schválit nebo opět Zemanovi ustoupí. Může přitom být pod tlakem komunistů, kteří mu mohou hrozit, že nepodpoří státní rozpočet, pokud Babiš nepotopí vedení veřejnoprávní televize.  

„Možná je to přitažené za vlasy. Babiš by tímto tahem nepochybně riskoval svou pověst, opět by čelil demonstracím a své by si k tomu jistě řekli také koaliční sociální demokraté. Na druhou stranu: jaký lepší dárek ke třicátému výročí listopadu 1989 by mohl prezidentovi věnovat? Nic podobně zásadního a symbolicky významného neexistuje. Zeman by měl definitivně splněno, jeho dílo zkázy by tak bylo dokonáno,“ uzavřel Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…