Zeman se setká s předsedou Senátu kvůli tzv. čínskému dopisu

19.05.2020 6:11

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne setká s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). O schůzku požádal šéf horní komory. Důvodem je dopis s razítkem čínského velvyslanectví a doplnění dvěma přípisy z Hradu. Tvůrci dopisu v něm varovali Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) před důsledky chystané cesty na Tchaj-wan.

Zeman se setká s předsedou Senátu kvůli tzv. čínskému dopisu
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Vystrčil označil dopis za výhrůžný a žádal po Hradu, aby objasnil okolnosti vzniku dokumentu i lednové předání Kuberovi, který zhruba týden poté náhle zemřel. Dokument z čínské ambasády byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Zeman minulé pondělí řekl ČTK řekl, že záležitost kolem dokumentu je "nafouknutá bublina hodná bulvárních novinářů, ale nehodná politiků".

O vypracování dopisu podle Deníku N požádal čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář k tomu uvedl, že si neobjednal žádný výhružný dopis, který prý ve skutečnosti ani neexistuje. Dokument podle něj nebyl dopisem, který by byl adresován Kuberovi, ale písemným stanoviskem Číny.

Proti Kuberově cestě na Tchaj-wan v čele mise s podnikateli se postavili kromě Zemana vládní činitelé či předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Opozice naopak poukazovala na tchajwanské investice v Česku a potřebu podpory vzájemných vztahů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …