Zemanovci stojí o Rusnokovy ministry. Místa na kandidátce prý nabídnou všem

15.08.2013 18:38

Strana práv občanů-zemanovci na podvečerní tiskové konferenci informovala, že má zájem na své volební kandidátky získat všechny ministry Rusnokovy vlády, kteří nebudou kandidovat za jiné strany. V čele zlínské kandidátky by podle vedení měl stanout bývalý předseda strany, nynější hradní kancléř Vratislav Mynář.

Zemanovci stojí o Rusnokovy ministry. Místa na kandidátce prý nabídnou všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do čela SPOZ byl zvolen Zdeněk Štengl

Předseda strany Zdeněk Štengl informoval, že SPOZ má zájem o ministry populárního Rusnokova kabinetu. „Oslovíme všechny, kromě těch, kteří budou kandidovat za jinou stranu, nebo těch, kteří odmítli předem," zaznělo na tiskové konferenci od předsedy Štengla.

Strana prý učinila nabídku Vratislavu Mynářovi, svému bývalému předsedovi. Ten se vedení strany vzdal poté, co se stal kancléřem prezidenta republiky. Zůstal však členem strany a rovněž stále řídí krajskou organizaci ve Zlíně. Právě ve Zlínském kraji by podle představ vedení měl vést kandidátku zemanovců. Mynář sám tuto možnost nevyloučil.

Z dalších krajů byl výslovně zmíněn Moravskoslezský, kde by podle vedení SPOZ měl kandidátku vést ministr vnitra Martin Pecina. Místopředseda vlády, který donedávna působil jako manažer ve Vítkovických železárnách, je s krajem dlouhodobě spojen a již naznačil, že by o nabídce kandidovat uvažoval.        

Z dalších ministrů prozatím kandidaturu za Stranu práv občanů-zemanovce výslovně odmítl ministr financí Jan  Fischer a ministr zahraničí Jan Kohout. Další ministry bude SPOZ oslovovat, spekulovalo se například o kandidatuře ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Strana nevyloučila ani oslovení samotného Rusnoka. Premiér však podle serveru Novinky.cz nemá o kandidaturu za zemanovce zájem.

Prezident Miloš Zeman, který je čestným předsedou SPOZ, prý v kampani žádným způsobem pomáhat nebude. Ani jinak se podílet na aktivitách strany, která má v názvu jeho jméno, neplánuje. „Je to pouze tak, že nám dal svolení mít jeho jméno v názvu strany, je autorem programu a řekl, že bude SPOZ volit,“ vysvětlil Vladimír Kruliš, místopředseda strany, který připravuje volební kampaň.

Jako odlehčení zapůsobil novinářský dotaz, zda bude kandidovat alespoň prezidentova dcera Kateřina. „S nabídkou jsme ji neoslovili. Je to mladá slečna, která potřebuje studovat a užívat si mládí," uvedl místopředseda Kruliš. Tazateli zřejmě ušlo, že devatenáctiletá Kateřina Zemanová by vůbec kandidovat nemohla, neboť kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny lze až od 21 let.

Zemanovci se na tiskovce věnovali též petici za přijetí zákona o prokázání příjmů. Místopředseda Kruliš informoval, že doposud je nasbíráno 80 tisíc podpisů a zdá se, že půjde o nejúspěšnější petici v historii.

Strana práv občanů si téma prokázání majetku, které ve své prezidentské kampani zdůrazňoval i Miloš Zeman, vzala skutečně za své. Zorganizovala na jeho podporu petici a rovněž reklamní akci, při které vyzývá občany k podpisu petice korespondenčními lístky.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…