Zemanovy špinavé pikle a role Stanislava Grosse. V den pohřbu zesnulého premiéra promluvil pamětník ČSSD

22.04.2015 21:30

Expremiér Stanislav Gross byl dnes pochován. Na jeho politický život zavzpomínal v textu uveřejněném v Deníku Referendum dlouholetý analytik a poradce ČSSD Oto Novotný. Obsáhlý komentář se věnoval jak zvolení Miloše Zemana do čela ČSSD, na němž měl Gross podíl, až po jeho odchod z politiky. Gross byl prý ambiciózní mladý muž s jednou výraznou slabinou.

Zemanovy špinavé pikle a role Stanislava Grosse. V den pohřbu zesnulého premiéra promluvil pamětník ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední rozloučení s bývalým premiérem Stanislavem Grossem v kostele Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Novotný si prý Grosse osobně všiml v roce 1993 na památném sjezdu ČSSD, kde byl předsedou strany zvolen Miloš Zeman. K jeho zvolení notně napomohl právě Stanislav Gross coby předseda Mladých sociálních demokratů. Jeho politická hvězda začala stoupat právě ve stínu dnešního prezidenta. Novotný ho vnímal jako ambiciózního muže s talentem pro politiku.

Neuměl "politickým šíbrům" říkat jasné ne

Postupně se však Gross názorově rozcházel s Milošem Zemanem a vše vyvrcholilo, když se Zeman stáhl z předsednického postu ČSSD, předal ho Vladimíru Špidlovi a doufal v triumfální návrat. "Zhruba v roce 2001 Stanislavovy vztahy s Milošem Zemanem ochladly. Zemana začal považovat za vážné riziko pro výsledek strany ve sněmovních volbách 2002. Byl to ovšem Zeman sám, kdo ve volební vítězství nevěřil, a protože nechtěl nést za volební neúspěch zodpovědnost, nechal se ve funkci předsedy strany vystřídat Vladimírem Špidlou. Všichni, kdo jsme Zemana dobře znali, jsme nepochybovali, že šlo o vykalkulovaný tah. Zeman neměl Špidlu rád," konstatuje autor.

Jenže do plánu se vloudila chybička. "Co čert, ani Zeman, ovšem nechtěli, ČSSD v čele se Špidlou sněmovní volby v roce 2002 vyhrála a straníci dospěli k názoru, že se ČSSD bez kontroverzního a nevyzpytatelného Zemana dokáže obejít. Tento tehdy převažující pocit zapříčinil zmatky a lavírování kolem Zemanovy prezidentské kandidatury a fakt, že Zeman v prezidentské volbě neuspěl. Stanislav v tom sehrál bezesporu významnou roli," pokračuje Novotný.

Po prohraných eurovolbách ale Špidla v čele strany skončil, nahradil ho právě Sranislav Gross a analytik potvrzuje, že dnes pochovaný politik tehdy velmi zvažoval, zda se chopí role premiéra, a víme, jak to dopadlo. Tady se ale ukázala další chyba, tentokrát Grossova - neuměl prý "politickým šíbrům" říkat jasné ne. Neuměl si navíc připustit, že se nezavděčí všem.

"Stanislav si zvykl, že jako opoziční politik byl široce oblíbený, ale nechtěl si přiznat, že tuto všeobecnou oblibu nemůže udržet za situace, kdy stojí v čele země a musí dělat strategická rozhodnutí, která se nemohou líbit všem. Což znamená, že vedle konejšivého pocitu obliby musí umět jako důsledek svých rozhodnutí snášet i tísnivý pocit neobliby," píše Novotný. Právě tak se projevovala jistá Grossova nezralost. I to stálo v pozadí jeho aféry s bytem. Svůj politický odchod ale zvládl, alespoň podle analytika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…