Zemanův virus se šíří v ČSSD. Už ho chytli Tejc a Chovanec, píše komentátor

12.07.2013 9:35

Prezident Miloše Zeman jedná bez ohledu na to, zda se nachází v parlamentním nebo semiprezidentském systému. Politolog Stanislav Balík tvrdí, že Zeman zcela pohrdá ústavními zvyklostmi. Hlavě státu jde údajně o to, aby maximalizoval osobní moc a vliv. Komentátor Jiří Leschtina pak píše o viru, který se šíří Lidovým domem. Jedná se o snahu spolupracovat se Zemanem a "přihřát se na hradním majestátu".

Zemanův virus se šíří v ČSSD. Už ho chytli Tejc a Chovanec, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Zemanovi nejspíš nejde o parlamentarismus, jedná se mu o rozdělení sociálnědemokratické strany. „Snadno se může stát, že se celá levice přeformátuje, že zmizí stávající dožívající a stále méně významná štěpící linie komunismus versus antikomunismus, která způsobila rozdělení levice na větší sociální demokracii a menší komunisty,“ popisuje Balík.

Sobotka musí ČSSD přesvědčit, že teď jde o boj mezi Zemanem a politickými stranami

Může dojít také k rozštěpení levice na starou a novou. Stará levice obsáhne starosocialistické křídlo ČSSD, odbory Jaroslava Zavadila, komunisty a zemanovce. Nová levice se bude skládat ze sociálně-liberálního křídla ČSSD, které reprezentuje Jiří Dienstbier. Možná ho doplní zelení.

„Chce-li mít Bohuslav Sobotka alespoň nějakou šanci na budoucí úspěch, musí stranu přesvědčit, že základní frontová linie v tuto chvíli nevede mezi pravicí a levicí, ale mezi parlamentarismem pohrdajícím Milošem Zemanem a zbylými demokratickými politickými stranami,“ soudí Balík. Pokud má být taková bitva vyhraná, Rusnokova vláda nesmí dostat důvěru.

Myšlenka přihřát se na hradním majestátu se šíří jako virus

S politologem Balíkem souzní ve svém článku také komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina. Ten poukazuje na to, že v čele ČSSD se mluví o podpoře vládě Jiřího Rusnoka. Miloš Zeman tak se stranou manipuluje přes prostředníky a rozbíječe, snaží se ji vyčistit od zrádců a propojit se zemanovci.

„Myšlenka nesnažit se bojovat se Zemanem, ale raději se přihřát na hradním majestátu se šíří ve vedení ČSSD jako virus,“ míní Leschtina. Už to postihlo místopředsedu strany a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance, kterého pochválil Zeman při svém vrtulníkovém výsadku na sjezdu ČSSD. A na Zemanovu stranu se přiklání také šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Zeman zatím vítězí. Snaží se odvrátit rozpuštění sněmovny za každou cenu

ČSSD by podporou Rusnokovy vlády zpětně rehabilitovala Zemanův výběr nového premiéra. Zeman by také dostal souhlas, aby v budoucnu ignoroval postavení ČSSD, kdykoliv se mu to bude hodit.

Sociální demokraté by paradoxně mohli oživit skomírající šance pravice. Ta by mohla zaútočit na prezidentovu vládu tím, že za její politiku nese odpovědnost Lidový dům. Mobilizační výkřiky proti „putinizaci“ země by mohly vylepšit volební výsledky.

Michal Hašek a další zemanovci uvnitř ČSSD by podporu Rusnokovi dali v tom případě, pokud nedojde k rozpuštění sněmovny. Sám Zeman se snaží odvrátit rozpuštění sněmovny za každou cenu. A zatím se zdá, že vítězí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…