Zemědělští odboráři kritizují návrh programového prohlášení vlády

20.12.2017 15:10

Zemědělští odboráři nesouhlasí s návrhem programového prohlášení vlády, které podle nich nezohledňuje současnou situaci v zemědělském oboru. Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR – dnes ČTK sdělil, že zatímco rostou dotace velkým firmám, platy zaměstnanců jsou nízké a podniky se snaží dostat do Česka pracovníky ze zahraničí.

Zemědělští odboráři kritizují návrh programového prohlášení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry vlády premiéra Andreje Babiše

V návrhu programového prohlášení, které menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila v pondělí, kabinet odmítá stanovení horní hranice dotací pro střední a větší podniky, slibuje ale podporu vyšších plateb pro malé farmáře. „Udržíme minimálně současnou výši podpory z národních dotací do živočišné výroby a citlivých rostlinných komodit,“ píše se mimo jiné v dokumentu. Na úkor plateb na plochu se mají zvýšit dotace na živočišnou výrobu a citlivé rostlinné komodity, jako je ovoce, zelenina, chmel, brambory nebo cukrová řepa.

„Pracovníci jsou nejníže placeni a agrokomplex dostává čím dál větší dotace, které končí mimo resort zemědělství,“ uvedl odborový svaz. Projevilo se to podle něj při schvalování státního rozpočtu na příští rok ve Sněmovně. Poslanci v úterý přesunuli jednu miliardu korun na ostatní výdaje podpory agropotravinářského komplexu, tedy na národní dotace zemědělcům, mimo jiné z peněz na podporu venkova a lesního hospodářství. „Žádáme, aby část dotací šla na podporu příjmů zaměstnanců zemědělských firem a rozvoje zaměstnanosti v zemědělství,“ vyzval odborový svaz.

V kolektivním vyjednávání se podle odborářů projevuje, že zaměstnavatelé jsou i přes růst produktivity práce proti zvyšování mezd. „Snaží se to řešit dovozem zahraničních dělníků,“ uvedl odborový svaz. Mzdy v oboru patří v ČR k nejnižším. Zaměstnanci v zemědělství, lesnictví a rybářství brali podle Českého statistického úřadu v letošním třetím čtvrtletí v průměru 24 126 korun hrubého, proti loňsku to byl nárůst o 4,7 procenta.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy, Asociace svobodných odborů ČR, sdružuje téměř 100 000 členů, kteří pracují nejen v zemědělství či zpracovatelském průmyslu. Členy jsou zaměstnanci z různých odvětví. Cílem svazu je obhajoba lidí, pro které je práce hlavním zdrojem obživy. Svaz je zakládajícím členem Asociace samostatných odborů (ASO), druhé největší odborové centrály v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…