Žena, která pomáhá vězňům v Rusku: Je to tam strašné. Vymyšlená obvinění, lovná zvěř, ztracení Ukrajinci...

11.07.2016 10:05

Obsáhlý rozhovor poskytla serveru Lidovky.cz Zoja Světovová, významná ruská novinářka, držitelka řady novinářských cen včetně ceny Amnesty International za rozvoj občanské společnosti v Rusku. Světovová působí už sedmým rokem jako tzv. občanská inspektorka – chodí po věznicích a pomáhá těm, které společnost už zavrhla.

Žena, která pomáhá vězňům v Rusku: Je to tam strašné. Vymyšlená obvinění, lovná zvěř, ztracení Ukrajinci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Svěřila se s tím, že dokáže nemocným vězňům vybojovat lepší lékařskou péči. „Umírajícím těsně před koncem umím vyprosit dokonce svobodu, aby zemřeli jako lidé, a ne jako zvířata. Dokážeme donutit věznice, aby nemocné léčily a nenechaly umírat zcela bez pomoci, což je bez našeho zásahu běžné. Dosáhla jsem toho, aby vězněné ženy měly k dispozici gynekologa. Aby vězňům léčili zuby. To dřív nebylo zvykem,“ uvedla s tím, že v Rusku je dnes 700 tisíc vězněných.

Celý text je ZDE

Sama našla ve speciálním moskevském vězení FSB několik ukrajinských občanů. „Nikdo o nich nevěděl. Ani ukrajinský konzul. Kdybych je nenašla, kdoví, co by s nimi bylo,“ podotkla.

Aktivně se zasazovala o propuštění ukrajinského „špiona“ Sološenka. Jurij Sološenko, bývalý ředitel ukrajinské zbrojovky Znamja, byl v roce 2015 odsouzen ruským soudem za špionáž na šest let žaláře. Nakonec byl vyměněn za proruské separatisty vězněné na Ukrajině.

Příslušníci nepřátelské komunity jsou loveni jako zvěř

Podle Světovové Sološenko vinen nebyl. „Celá špionážní kauza byla vymyšlená. Jako i některé další. Ukrajince loví jednak proto, že se hodí na výměnu, za něco či za někoho. Za druhé je to skvělý způsob, jak Ukrajinu v očích veřejnosti diskreditovat. Osvědčený způsob,“ uvedla Světovová s tím, že vždy, když Rusko s někým bojuje, je zahájen hon na příslušníky té „nepřátelské“ komunity. „Loví je doslova jako zvěř v ulicích moskevských měst, aby ukázali, co to je za zločinecký národ. Nevinní lidé byli obviňováni z terorismu, aby bylo možné ospravedlnit vojenský zásah ze strany Ruska. V případě Ukrajiny je to podobné – údajná vražedkyně Savčenková, režisér Oleg Sencov vězněný jako terorista, Valentin Vygovskij je prý špion, Klych a Karpjuk sedí v Grozném...Ukrajinští ‚vrazi‘ Stanislav Klych a Nikolaj Karpjuk byli obviněni z vraždy ruských vojáků, které se měli dopustit v roce 1995, když během rusko-čečenské války bojovali na straně čečenských rebelů. Soud v Grozném poslal Karpjuka na 22 a půl roku a Klycha na 20 let do vězení,“ uvedla Světovová s tím, že Klych a Karpjuk jsou skutečně politickými vězni.

„Nikdy v minulosti v Čečensku nebyli, jak to dokázal Alexandr Čerkasov z organizace Memorial. Ruští vojáci, které měli zavraždit, zahynuli v boji v důsledku tlakové vlny způsobené výbuchem, přesto si ti dva odpykávají trest za to, že je prý zastřelili. Je ale nesmírně důležité, že jsme shromáždili důkazy o jejich nevině.“ Dostat tyto lidi z kriminálu může prý pouze Západ.

Polovina špionážních kauz jsou vymyšlené případy

V posledních letech byla odsouzena za špionáž i řada ruských občanů. „Typickým je případ Gennadije Kravcova. Je to bývalý příslušník GRU (vojenská rozvědka, pozn. red.), který odešel do civilu a hledal si práci v zahraničí, mj. ve Švédsku. Jenže u nás ho zatkli a nejdřív ho soud poslal na 14 let do vězení za špionáž pro Švédy. Pak mu trest snížili na šest let. On se ale ničeho nedopustil. Je to pouze poněkud zvláštní člověk. Ovšem za to, že je zvláštní, přece nepůjde do vězení! V jeho případě si možná chtěl někdo vysloužit povýšení nebo odměny. Policisté, vyšetřovatelé i prokurátoři se honí za úspěchem a udělají pro to všechno. Opravdového špiona je těžké odhalit. Tak si leckdy najdou takového naivního hlupáčka nebo psychicky narušenou osobnost. Odhaduji, že polovina špionážních kauz jsou vymyšlené případy,“ tvrdí Světovová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…