Žena z Chersonu: Je nám lépe. Bez vody, bez elektřiny, ale také bez Rusů. Dá se to přežít

29.11.2022 9:35

Papež František vyčinil ruským vojákům za to, co páchají na Ukrajině. Konstatoval, že vůbec nejkrutější jsou vojáci etnických menšin žijících v Ruské federaci. Kreml se proti papežovým výrokům okamžitě ohradil. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zachorovová vypěnila. Mezitím přichází nové zprávy z Chersonu, který trpí pod ruskými dělostřeleckými útoky. Ale místní jsou prý i tak v rámci možností spokojení. Protože se konečně zbavili ruských okupantů.

Žena z Chersonu: Je nám lépe. Bez vody, bez elektřiny, ale také bez Rusů. Dá se to přežít
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

„Nejkrutější“ vojáci jsou obecně Čečenci a Burjati, řekl papež František v rozhovoru pro americký časopis. Za genocidu označil také hladomor, který na Ukrajině ve 30. letech 20. století způsobil Kreml. Rusko tyto výroky označilo za „zvrácenost“ a uvedlo, že všechny národy žijící na území Ruska jsou součástí jedné rodiny Ruské federace.

Na jeho slova upozornila britská BBC. Papež rozhovor poskytl jezuitskému časopisu America.

„Obecně platí, že nejkrutější jsou možná ti, kteří jsou z Ruska, ale nejsou z ruské tradice, jako jsou Čečenci, Burjati a tak dále,“ řekl. Posléze dodal, že útočníkem v této válce je ruský stát.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová po papežových slovech vypěnila.

„To už není rusofobie, to je zvrácenost na úrovni, kterou ani nedokážu pojmenovat," uvedla ve státem kontrolované zpravodajské stanice RT. „Jsme jedna rodina s Burjaty, Čečenci a dalšími představiteli naší mnohonárodnostní a mnohonáboženské země," napsala později Zacharovová na Telegramu.

Mezitím v západní části Chersonu, který před dvěma týdny osvobodila ukrajinská armáda, narůstá podle CNN frustrace. Z východního břehu Dněpru totiž na ten západní dopadají ruské granáty, které občany Chersonu masakrují. Ruský prezident Vladimir Putin útoky obhajuje potřebou chránit ruské občany. Ruská federace připojila ke svému území čtyři ukrajinské regiony, včetně Chersonu. Tuto anexi však svět neuznává a čtyři dotčená území považuje nadále za ukrajinská.

„Kaluž krve a ohořelý vrak auta označují místo v Chersonu, kde ve čtvrtek ruské granáty zasáhly město, podle místních představitelů zabily čtyři lidi a narušily jakýkoli pocit klidu,“ napsala k útokům CNN.

„V malém obchodě s potravinami, který byl rovněž zničen nedávným ostřelováním, hledá zoufalý místní muž v sutinách zbytky jídla a ruličky toaletního papíru a shání to málo, co mu stačí k přežití. Zásobování města vodou bylo přerušeno ruským útokem, a tak sledujeme starší ženu na ulici, jak dává kbelík pod odpadní potrubí, aby zachytila alespoň pár kapek vody,“ pokrčovala americká zpravodajská stanice.

Přesto z Chersonu zaznívá, že se lidem žije lépe, než posledních devět měsíců. Sice teď žijí bez dostatečného množství vody a elektřiny, mobilní telefony nabíjí ve speciálních stanech, ale především konečně žijí bez Rusů a to je pro Ukrajince důležité. Své o tom vědí Hanna a její devítiletá dcera Nasťa.

„Bylo to velmi těžké - prožily jsme celou okupaci," uvedla Hanna. „Můžu říct, že teď se nám žije mnohem lépe. Bez vody, bez elektřiny, ale také bez Rusů. Nic to není. Dá se to přežít.“

A Nasťa to podle všeho vidí podobně.

„Myslím, že všichni naši nepřátelé brzy zemřou,“ uvedla. „Ukážeme jim, co dostane ten, kdo zkusí obsadit Ukrajinu.“

Podobně to pole CNN cítí i další lidé, kteří neskončili pod správou ruských agresorů, ale po dlouhé měsíce žijí na frontové linii. Vesnice, které frontovou linii tvoří. Někomu spadla ruská raketa na auto, jinému na kuchyň, třetímu na kuchyň i na auto. Ze života, který vedli obyvatelé frontových vesnic před válkou, mnoho nezbylo. Přesto jsou podle CNN tito lidé rádi, že neskončili pod jhem okupantů a že mohli zůstat v domovském regionu. Tam, kde mají své kořeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …