Žena z Doněcku: Médiím nevěřím, takhle to u nás vypadá doopravdy

05.04.2015 10:12

Oleksandře je třiadvacet a už pět let studuje v Praze, rodiče ale zůstávají na Ukrajině – v Doněcku a ona se od nich dovídá, co se ve válečném regionu opravdu děje. Média prý o situaci informují špatně. V rozhovoru pro server iDnes.cz popisuje, jak zpočátku fandila Ukrajině, ale teď už není na žádné straně. Ukrajinci totiž válčí s vlastním lidem a za povstalce z 90 procent bojují ruští vojáci.

Žena z Doněcku: Médiím nevěřím, takhle to u nás vypadá doopravdy
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Tatínek Oleksandry je Rus a maminka Ukrajinka. Ona sama se prý vždy cítila víc jako Ruska, ale když došlo k invazi neoznačených „zelených mužíků“ na Krym, cítila velkou křivdu a začala stranit Ukrajině. To jí však nevydrželo nijak dlouho, protože s nelibostí sledovala, jak Ukrajinská armáda v bojích s povstalci ve velkých městech masakruje i vlastní obyvatelstvo.

Nejsme Ukrajinci ani Rusové

Média prý o dění v Doněcku neinformují odpovídajícím způsobem, když se chce dozvědět, co se děje, raději se spojí s rodiči. Pokud jde o povstalce, většinu bojujících tvoří ruští vojáci. Lidé z Doněcka se přidávají k povstalcům z nutnosti, aby měli peníze nebo alespoň jídlo.

„My nejsme na straně nikoho. Moje rodina byla dlouho proukrajinská. Teď už se nefandí nikomu. Problém je, že ukrajinská média o povstalcích mluví jako o teroristech. Je opravdu těžké říct, jestli jsou to povstalci, protože to, za co říkají, že bojují, jsou jen přetvářka a povrchnost. Devadesát procent povstalců jsou ruští vojáci a zbytek jsou kadyrovci a zahraniční vojáci,“ konstatuje mladá studentka.

Kvůli tomu se také domnívá, že Ukrajina už nikdy nebude zcela jednotná. I kdyby její vlast zůstala unitárním státem, lidé si budou pamatovat, co se dělo na východě země, a nebudou věřit centrální vládě v Kyjevě, která povstalecké oblasti fakticky odstřihla, čímž v lidech jen posílila lokální patriotismus. Necítí se teď ani jako Ukrajinci, ani jako Rusové – cítí se jako Doněčani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…