Zhluboka dýchat, paní Angelo. Po tomto návrhu jejího poslance půjdou na kancléřku nejspíš mdloby

14.10.2016 14:07

CDU kancléřky Angely Merkelové po dlouhé měsíce nazývá protiuprchlickou a euroskeptickou Alternative für Deutschland (AfD) krajně pravicovou stranou. Někteří poslanci křesťanských demokratů však nyní začínají měnit názor a jeden z nich dokonce vyzval k vytvoření společné koalice.

Zhluboka dýchat, paní Angelo. Po tomto návrhu jejího poslance půjdou na kancléřku nejspíš mdloby
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

AfD uspěla prakticky ve všech zemských volbách, které se v posledních měsících v Německu konaly. Na začátku září dokonce AfD předstihla ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko i samotnou CDU a v Sasku-Anhaltsku získala přes 24 %. Špatně si nevedla protestní strana ani nedávno v Berlíně, když sice skončila na pátém místě, ale za druhou CDU zaostala jen o 3,4 %. Podle průzkumů navíc AfD posiluje i na celostátní úrovni a nyní by ji volilo 16 % Němců.

Prudký nárůst preferencí ještě nedávno zostouzené strany, v jejímž čele stojí charismatická rodačka z Drážďan Frauke Petryová, nutí některé představitele CDU ke změně jejich postojů. A to přesto, že AfD od začátku velmi nevybíravě kritizuje šéfku strany Angelu Merkelovou. Jako první se pozitivně vyjádřil o možné spolupráci mezi CDU a AfD vlivný člen křesťanských demokratů Hermann Winkler, který byl v letech 2004 až 2007 ministrem v Sasku a nyní zasedá v Evropském parlamentu.

Winkler se k překvapení mnoha svých stranických kolegů nechal slyšet, že pokud spolupráce s AfD zajistí konzervativní většinu a kancléřce Merkelové kontrolu nad politickým děním v zemi, potom by měla taková koalice dostat prostor v jednotlivých spolkových zemích i na celostátní úrovni. Pro kancléřku Merkelovou se tím rýsuje další z celé řady problémů, kterým musí v posledních měsících čelit. Lze si stěží představit, že by chtěla něco takového posvětit.

Její přistěhovalecká politika otevřených dveřích je běžně kritizována koaličním partnerem CSU, v jejímž čele stojí bavorský premiér Horst Seehofer. Ale ani on si nedovolil nahlas vyslovit myšlenku, že by bylo možné byť jen uvažovat o spolupráci s ostrakizovanou AfD. Podle německých médií není Winkler ve straně se svým názorem osamocený, ale stranické špičky zatím vytváření koalic s AfD rezolutně odmítají.

Winkler se obává, že pokud se bude CDU trvale koalici s AfD bránit, může nakonec Německo zcela ovládnout levice. Vysocí představitelé ostatních politických stran však podobné varianty odmítají. Místopředseda SPS Ralf Stegner například nedávno řekl, že by „demokratické strany v zemi měly vůči AfD zaujmout jasný postoj“. „Ten, kdo načichne spoluprací s takovou stranou, se dočká jen ztráty důvěry u svých voličů.“ Kolega Winklera z Evropského parlamentu Elmar Brok zase označil AfD za největší hrozbu pro EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…