Zhrzení politici na zastupitelstvu nehlasují

25.08.2012 12:54

Pražské zastupitelstvo prý v jistém smyslu připomíná holubník. Někteří zastupitelé jsou schopni propásnout až stovky hlasování, protože na jednání buď vůbec nepřijdou a nebo sice v sále sedí, ale nehlasují.

Zhrzení politici na zastupitelstvu nehlasují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský magistrát

Od ustavení nové koalice ODS a TOP 09 v minulém listopadu je podle statistik serveru Aktuálně.cz pět největších absentérů z ODS. Někdejší radní Milan Richter na tři z osmi jednání zastupitelstva vůbec nedorazil a z celkových 546 hlasování nehlasoval v 464 případech. Jeho kolega, bývalý primátorský náměstek Rudolf Blažek, propásl 409 hlasování. Následují Dalibor Mlejnský s 378 absencemi a Boris Šťastný s 327. Pětici uzavírá Gabriela Kloudová, absentující třistakrát.

Šťastný: Chodím, ale nehlasuji

Boris Šťastný proti statistice namítl, že na jednání dochází (byl skutečně přítomen na všech), ale odmítá hlasovat pro věci, se kterými zásadně nesouhlasí. „Vyjadřuji tím nesouhlas, ale zároveň chci být loajální ke koalici a nechci posilovat opozici tím, že bych hlasoval proti,“ vysvětlil bývalý předseda pražské ODS.

Aktuálně.cz si všímá, že dokud v hlavním městě vládla koalice ODS a ČSSD, patřili kromě Kloudové všichni k nadprůměru. Například Šťastný propásl za rok jen 26 hlasování, maximem bylo mezi nimi Mlejnského 57 absencí. Nyní se však nikdo z nich netají nechutí k politice primátora Bohuslava Svobody.

Nechuť k primátorovi

„Můj názor na koalici je všeobecně znám. Odehrál se laciný prodej ODS TOP 09, která si nutně potřebuje ODS ochočit nebo zevnitř rozložit,“ říká k tomu Boris Šťastný. Server poznamenává, že pro všechny stávkující rebely znamenaly změny v koalici ztrátu pozic na radnici či v městských firmách.

Celkově však ODS ve statistice zastupitelských klubů poslední neskončila. Průměr vyrovnávali vzorní hlasovatelé jako Josef Nosek, Jan Kalousek, Ivan Kabický, Ondřej Pecha nebo Andrea Vlásenková.

Strana tak předběhla sociální demokracii, jejíž zastupitelé Karel Březina a Jiří Dienstbier hlasují téměř stejně sporadicky jako pětice ODS a disciplínou neoplývají ani jejich kolegové. Naopak TOP 09 vykazuje vzornou účast, v průměru její zastupitelé absentovali u 47 hlasování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…