Zjistil jsem, kdy byl kde přitomen a kdy ne, kdy hlasoval pro a proti... Filip v ČT znovu vytáhl na Pocheho, pro co zvedal ruku

25.06.2018 23:20

Jestli vládu s důvěrou budeme mít 11. července, si předseda KSČM Filip netroufá odhadovat, podle jeho slov je zde stále mnoho věcí, které celou situaci pro KSČM velmi ztěžují. Komunisté mají totiž výhrady k několika kandidátům na ministry, z nichž jedním z nich je i adept na ministra zahraničí europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Více k tématu Filip sdělil v pořadu Události, komentáře na ČT24, kde diskutoval i s místopředsedou ČSSD Martinem Netolickým a europoslancem Miroslavem Pochem (ČSSD).

Zjistil jsem, kdy byl kde přitomen a kdy ne, kdy hlasoval pro a proti... Filip v ČT znovu vytáhl na Pocheho, pro co zvedal ruku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Oproti Filipovi si byl Netolický v odpovědi ohledně toho, kdy bude vláda s důvěrou v termínu 11. července, daleko jistější. „Já pevně věřím, že ano, to, co slyším od pana Filipa, vyznívá jako politický handl a snaha zvyšovat cenu hlasu KSČM,“ řekl s tím, že jednání jsou už daleko a je třeba konečně vnímat programové priority jako to hlavní.

Filip zhodnotil, jak si v celé situaci podle něj vede prezident Miloš Zeman. „Splnil svůj slib, svěřil Babišovi slibovaný mandát k vytvoření vlády a jednali jsme o programových věcech,“ uvedl s tím, že komunisti měli dvě základní podmínky, a sice programový průnik a důvěryhodnost jednotlivých kandidátů. „Někteří kandidáti důvěru v členské základně KSČM nemají. Také jsem říkal, že když krachoval první pokus o vyjednávání, abychom jednali ve třech, ale těch jednání bylo málo, bylo třeba ujasnit jednotlivé kroky, aby vláda vznikla,“ řekl svůj pohled na věc.

Podle Netolického je vše ale mnohem složitější, než Filip uvedl. „Situace je zcela odlišná. Já bych rád, aby se vycházelo z toho, jak je psána naše ústava a jaké jsou její tradice. V ní je jasně řečené, že Zeman má dost možností k vyběru kandidáta na přesedu vlády, kterého jmenuje, ale na jeho návrh pak jmenuje jednotlivé ministry,“ připomněl. „Ve chvíli, kdy tam nejsou stanovené termíny, tak má být konáno bez odkladu, z toho pohledu je nastávající diskuse komplikovaná. Nežijeme v prezidentské ani v poloprezidentské republice,“ zdůraznil.

S tím, že se se jmenováním ministrů nepočkalo až na rozhodnutí KSČM, Filip problém nemá. „Není to nic, co není v nepořádku, jsme rádi, že budeme mít jasno v jednotlivých jménech. Máme kompletní seznam ministrů, můžeme jednotlivé kandidáty na ministry posoudit,“ dodal s tím, že pokud mají dát vládě důvěru, tak v tyto lidi musejí také důvěru mít.

KSČM má totiž výhrady k několika kandidátům, mimo jiné i k Miroslavu Pochemu, kterého chce ČSSD na post ministra zahraničí. Aktuální variantou je, že předseda sociálních demokratů Hamáček bude sedět na dvou židlích najednou a bude řídit Ministerstvo vnitra i zahraničí. „Není to normální situace, protože podle zásad koaliční spolupráce má předseda vlády navrhnout Pocheho, a tak se má stát. Komunisté si našli nějaké zástupné důvody, hlavně že se všichni baví o programu a v určité fázi jim vadí určité osoby a mají pseudodůvody, kterým sám nerozumím,“ řekl s tím, že toto přechodné období by snad nemělo být napořád.

„My zase neznáme seznam lidí, které KSČM chce navrhnout do dozorčích rad a státních organizací a podniků. Budeme chtít znát minulost těch lidí a odbornost. Pokud si budeme vzájemně kádrovat lidi, tak se diskuse daleko neposune,“ rozčílil se Netolický s tím, že by komunisté měli podpořit vládu na základě programových priorit.

Poté do rozhovoru vstoupil europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), podle kterého celou situaci má vyřešit prezident. „On má nominace pana premiéra na všechny ministry a sám se k tomu musí postavit. Nejsem žádným klíčem této politické situace,“ připomněl Poche s tím, že když byl se Zemanem na schůzce, neřekl mu přímo, že by jej do funkce ministra zahraničí nikdy nejmenoval. „Jestli mě jmenuje, ale nečekám, situace je složitá a podle ústavy není možné, aby Zeman někoho nejmenoval, tohle se nikdy dřív nestalo a bude se to vyvíjet,“ řekl a zmínil, že na ministerstvo je ochotný jít i jako poradce. „Řeším vše intenzivně s Hamáčkem a vyřešíme to tak, aby ministerstvo mohlo fungovat, nebyla to velká zátěž a neohrozilo výkon diplomacie,“ přislíbil.

Následně Filip připomněl i to, co podle svých slov uváděl minulý týden v Otázkách Václava Moravce, a to že Poche není důvěryhodný kvůli tomu, že něco říká a jinak hlasuje. „Stále mám tyto výhrady. Já jsem si vytáhl konkrétní hlasování a zjistil jsem, kdy byl kde přitomen a kdy ne, kdy hlasoval pro a proti. Musím říct, že mě překvapilo a utvrdil jsem se v tom, že názor, který veřejně prezentuje, při hlasování nezastává,“ uzavřel Filip s tím, že druhá zásadní věc je ta, že sám řekl premiérovi, že si nepřeje, pokud by KSČM měla pro důvěru vlády zvednout ruku, aby ostatní politické strany říkaly, že Poche má nevyřešený spor o financování ČSSD z roku 2010 a že podporují vládu, ve které je člověk, který nemá čisté svědomí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…