Zjistili jsme, čím se vozí kníže a čím se chlubí na poznávací značce

22.12.2019 12:15

Redakce ParlamentníchListů.cz získala informaci týkající se toho, v jakém vozu a s jakou speciální poznávací značkou jezdí šlechtic a někdejší politik a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Zjistili jsme, čím se vozí kníže a čím se chlubí na poznávací značce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel, jak mu familiérně říkali jeho fanoušci během někdejší prezidentské kampaně, kdy kandidoval proti Zemanovi, sice dle informací našeho zdroje vůz sám neřídí, jelikož má k dispozici řidiče. Automobil na snímku je podle našeho zdroje jen jedním z mnoha vozů, kterými se flotila někdejšího kandidáta na prezidenta ČR pyšní. Jedná se o terénní vůz značky Jaguar (přesný typ vozu jsme nebyli schopni rozluštit) a státní poznávací značka (SPZ) – zjevně vyrobená na zakázku – hovoří jasně: odkazuje na původ majitele a jeho šlechtický rod.

Celkem osmimístná značka totiž končí pěticí písmen KZSVK. Ta by mohla odkazovat například k následujícímu titulu: Karl zu Schwarzenberg (Karel ze Schwarzenbergu v němčině), jak mínil náš zdroj, který totožné auto, byť se dvěma odlišnými poznávacími značkami, během dvou příležitostí zahlédl. Přesnější informace lze ovšem nalézt ve dva roky starém příspěvku moderátora České televize Lukáše Dolanského na sociální síti Twitter.

Foto: Údajně jeden z flotily luxusních vozů Karla Schwarzenberga (Autor: zdroj redakce)

„Před ČT právě parkuje auto se SPZ „K12-KZSVK“. Kdo to přijel? Karel, 12. kníže ze Schwarzenbergu, vévoda Krumlovský,“ napsal Dolanský na Twitteru 20. dubna 2017 (odkaz k dispozici ZDE).

„Auto, ve kterém jsem ho viděl převážet po Národní, bylo týž model i barva, mělo stejný alfabetický kód, ale číslo bylo myslím 1,“ sdělil nám k tomu náš redakční zdroj pohybující se v akademickém prostředí. Cena terénních vozů značky Jaguar se pohybuje až k částce jednoho milionu korun, vyplývá z nabídky prodejců osobních vozů volně dostupné na internetu (k dispozici například ZDE).

Co se „šlechtické“ poznávací značky týče, v Česku od první republiky platí zákaz užívání šlechtických titulů, které byly de facto zrušeny. Toto opatření je spíše formální, nijak se nevymáhá a za užívání šlechtického titulu neexistuje žádný právní postih. Každý si tak může de facto například na vizitky napsat cokoliv.

Foto: Dva roky starý tweet redaktora Dolanského: 

Celé rodové jméno Karla Schwarzenberga podle informací uvedených na wikipedii zní: Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu (německy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg (odkaz  ZDE).   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…