Zkušený diplomat Šarapatka prozradil, co vidí za příměřím USA a Ruska v Sýrii

13.09.2016 21:20

Diplomat a nezávislý poslanec Milan Šarapatka shrnul na svém blogu na iDNES.cz následky nového příměří v Sýrii. Dohoda mezi USA a Ruskem je velkým vítězstvím pro Rusy a umožní posílit pozici syrského prezidenta Bašára Asada.

Zkušený diplomat Šarapatka prozradil, co vidí za příměřím USA a Ruska v Sýrii
Foto: archiv M. Šarapatka
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

„Není překvapením, že dnešní příměří v Sýrii na rozdíl od těch předchozích funguje,“ napsal Šarapatka s tím, že tomu tak je právě proto, že za ním stojí USA a Rusko.

Od minulé takové dohody uběhla dlouhá doba a mnohé se změnilo. Rusko zintenzivnilo bombardování všech protirežimních sil, Kurdové vytvořili sjednocené území, čímž donutili zapojit se do války i Turecko.

„A vojska věrná syrskému režimu jdou, i díky ruské podpoře, od vítězství k vítězství a připisují si významné územní zisky. To vše přimělo velmoci, aby na současné příměří společně ‚položily ruku‘,“ uvedl Šarapatka s tím, že dnes už o odchodu Bašára Asada od moci není moc slyšet.

„Příměří tak umožní jednak stabilizovat Asadovy dosavadní územní zisky a zejména pak dovézt potravinovou a další humanitární pomoc do těžce zkoušeného Aleppa a dalších oblastí, kde se v neděli ještě válčilo,“ poznamenal poslanec.

Teď podle něj můžeme jen doufat, že se USA a Rusko dohodnou i na společném postupu proti Islámskému státu a Frontě an-Nusrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…