Zkušený diplomat varuje Merkelovou před vybudováním evropské armády. Zde jsou vážné důvody

10.09.2016 14:01

Budování evropské armády na „zelené louce“ tak, jak ji navrhuje německá kancléřka Angela Merkelová, vrazí nůž do zad Severoatlantické alianci a oslabí naši kolektivní obranu, tvrdí Zdeněk Borkovec, bývalý zástupce velvyslance ČR v NATO. Borkovec o tom píše v dnešní Mladé frontě Dnes.

Zkušený diplomat varuje Merkelovou před vybudováním evropské armády. Zde jsou vážné důvody
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Američtí vojáci si vyzkoušeli českou bojovou techniku na trenažérech ve Vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově.

Upozorňuje, že rozhodnutí z Berlína (1996), washingtonský summit (1999) a dohoda nazývaná Berlín plus (2002) společně vytvářejí rámec a současně i mechanismus, na jehož základě a s jehož pomocí mohla Evropská unie budovat své vojenské síly. Jestli toho dodnes dostatečně nevyužila, není to vina Severoatlantické aliance, píše Borkovec.

Tvrdí, že pokud by Angela Merkelová měla svým návrhem na mysli vybudovat evropskou armádu na základě výše popsaných mechanismů, nemusela by kolem toho dělat takový rozruch. „Stačilo by jen začít plně využívat stávajících možností spolupráce s NATO. Pokud by navíc takový návrh odůvodnila nutností chránit hranice Evropské unie a řešit tím migrantskou krizi, žádná jiná možnost by na stole nebyla, protože takové řešení musí být rychlé. Proto se zdá, že za návrhem kancléřky Merkelové je něco jiného, vybudování zcela nové, multinárodní armády na zelené louce,“ míní Borkovec.

Plán na evropskou armádu vyvolává otázky

Připustíme-li jen na okamžik takovou možnost, vyvstane před námi řada zcela zásadních otázek, nad jejichž odpověďmi nám přinejmenším naskočí husí kůže, i když by to byla jen bohapustá spekulace. „Tak jen například: jak by probíhala rekrutace do takové armády? Byla by to armáda dobrovolnická, něco na způsob cizinecké legie, nebo by opět přišly ke slovu „oblíbené“ kvóty a každý stát EU by musel do takové armády přispět určitým počtem rekrutů podle zvoleného klíče? Musely by se kvůli tomu měnit ústavy všech členských států EU? Kdo by armádě velel a jakým jazykem by se mluvilo? Byla by vyzbrojena univerzálně stejnou výzbrojí a výstrojí, nebo by si každý národní kontingent přinesl své zbraně a výstroj? Neoslabily by se tím jednotlivé národní armády a jejich nábor? Neoslabila by se tak Severoatlantická aliance a tím i naše kolektivní obrana?“ ptá se Borkovec.

Migrační krizi by to neřešilo

Tento pouze ilustrativní výčet otázek prý napovídá, že by to byl zcela převratný projekt, jehož realizace by trvala řadu let a zcela určitě by nemohl přispět k řešení stávající migrační krize. „Pokud by ale tato evropská armáda nemohla být použita k řešení migrační krize, k čemu by nakonec byla?“ ptá se dále Borkovec s tím, že tuto otázku raději nechá bez odpovědi. Je totiž docela dobře možné, že ji nezná ani sama Angela Merkelová.

Borkovec připomíná, že ministr obrany Martin Stropnický a bývalý náčelník generálního štábu AČR a současný předseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel shodně myšlenku evropské armády, tak jak ji prezentovala Angela Merkelová, považují za nereálnou a utopistickou. V tom s nimi Borkovec souhlasí. „Jedno je však nad slunce jasnější. Jakékoliv budování evropské armády typu ‚zelená louka‘ vrazí nůž do zad Severoatlantické alianci a oslabí naši kolektivní obranu,“ píše Borkovec závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…