Zlato: Čína a Rusko skupují. Na tajňačku. Velká čísla

07.04.2023 13:55

V dobách finanční nejistoty je zlato jistotou, ke kterému se obracejí lidé i banky. A zrovna teď jde zlato na dračku. Minimálně u bank. Jako o závod nakupovala Čína i Turecko. Ale i Rusko.

Zlato: Čína a Rusko skupují. Na tajňačku. Velká čísla
Foto: zlato.cz
Popisek: Zlato, ilustrační foto

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí
Zlato je obvykle pojímáno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty. A zdá se, že teď přesně takovou dobu prožíváme.

 „Podle nejnovějších údajů Světové rady pro zlato vzrostly v únoru zlaté rezervy centrálních bank o dalších 52 tun. Jednalo se o jedenáctý měsíc čistých nákupů zlata centrálními bankami v řadě. Během prvních dvou měsíců roku 2023 dosáhly čisté nákupy zlata centrálními bankami 125 tun. Jedná se o nejsilnější začátek roku od roku 2010,“ napsal server Schiff Gold s tím, že v dobách geopolitické nejistoty, jakou zažíváme i dnes, nejde o nic neobvyklého.

Nejvíc prý zlato nakupovala Čína, která zásoby zlata posílila jen v únoru takřka o 25 tun. Za poslední 4 měsíce čínští komunisté nechali nakoupit 102 tun zlata.

„V letech 2002 až 2019 čínská centrální banka nashromáždila 1448 tun zlata a poté se náhle odmlčela, dokud v listopadu 2022 nezačala opět vykazovat nákupy. Mnozí spekulují, že Číňané během těchto let mlčení nadále přidávali zlato do svých zásob mimo účetnictví. Vždy se spekulovalo o tom, že Čína drží mnohem více zlata, než oficiálně zveřejňuje,“ napsal k tématu server.

Další, kdo nakupuje zlato často potají, je prý Rusko.

„Ruská centrální banka poprvé po více než roce zveřejnila své zlaté rezervy a ke konci února 2023 vykázala zásoby zlata ve výši 2330 tun. Šlo o nárůst o 31 tun od její poslední zprávy. Načasování nákupů zlata však zůstává nejasné,“ upozornil server.

Indie se srovnatelným počtem obyvatel, jaký má Čína, prý drží 790 tun zlata.

22,5 tuny zlata přikoupilo v únoru 2023 také Turecko. „Turecká centrální banka byla v roce 2022 největším kupcem zlata a svou držbu zlata zvyšovala 15 měsíců v řadě,“ upozornil server.

Na počátku roku 2023 se země půlměsíce potýkala s inflací přes 64 procent.

Také v Česku stále máme dvoucifernou inflaci, i když ne tak drastickou jako v Turecku. Podle dat Českého statistického úřadu činila v lednu inflace v Česku 15,5 procenta. V prosinci činila inflace 15,1 procenta.

Někteří lidé přemýšlí, jak své peníze uchrání. Server Aktuálně.cz už 1. ledna tohoto roku upozornil, že investice do kryptoměn jsou teď určeny jen pro ty nejodvážnější. V problémech je i trh s byty.

„Lidé, kteří se chtějí aspoň částečně vyhnout inflaci a nechtějí být hráči v kasinu, by podle mě neměli jít do krypta, ale do dluhopisů. Bitcoin nebyl záchranou před inflací. Protiinflační dluhopis ano,“ uvedl pro Aktuálně.cz ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora, podle něhož by nikdo do kryptoměn neměl dávat větší část svých úspor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všichni, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 07.04.2023 16:34:53
nakupují zlato, pouze Česko nakupuje dluhy.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…