Zle. Kanaďané na kamiony zvažují poslat vojáky

03.02.2022 14:21 | Ze sítí

„Konvoj svobody“ stále blokuje dopravu v hlavním městě Kanady. Dary pro organizátory dle BBC už dosáhly částky 168 milionů korun, s vyplácením však bude problém, na darovací platformu tlačí stát. Šéf policie v Ottawě připustil, že tamní policie nebude schopna protest ukončit. A nevylučuje, že bude muset zasáhnout armáda.

Zle. Kanaďané na kamiony zvažují poslat vojáky
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty před kanadským parlamentem

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí
Protest řidičů kamionů v Kanadě stále pokračuje. Dle britské BBC na platformě GoFundMe dosáhly dary pro organizátory protestu částky 10 milionů kanadských dolarů (168 milionů korun), z toho desetina už byla vyplacena. Státní aparát ovšem firmě hrozí, že proti ní zakročí, pokud zbytek prostředků uvolní. Sbírka je tedy dočasně pozastavena a platforma vydala prohlášení, že neumožňuje vybírat peníze na cíle, kterých se dosahuje násilím. Což protest řidičů kamionů ve svém počátku nebyl.

Šéf ottawské policie Peter Sloly tvrdí, že velká část darů pochází z USA, dle televizní stanice CBC na kanadský protest přispěli i obyvatelé Velké Británie, Austrálie a Polska. Když byl Sloly tázán, jak hodlá protest proti vládním opatřením ukončit, nevyloučil, že by proti protestujícím zasáhla armáda. „Většina demonstrantů už odešla, zbývá odhodlaná a značně prchlivá skupinka neukázněných jedinců,“ uvedl dle televizní stanice. Připustil, že o víkendu se řady protestujících opět rozrostou a že policie nebude schopna celou situaci vyřešit.

Podle Paula Vieiry, kanadského zpravodaje deníku Wall Street Journal už Ottawa uvažuje, že by požádala o pomoc kanadské ozbrojené síly, aby se s protestem vypořádaly. Ovšem již zmíněný Sloly varuje, že angažovat armádu je „ohromné riziko“ a i když to některá rizika sníží, jiná pak budou pdostatně vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…