Zločiny proti lidskosti na Ukrajině. Renomovaná mezinárodní organizace odhalila vraždy a mučení

21.10.2014 19:42

Vyšetřování prokázalo, že se na východě Ukrajiny odehrávají incidenty proti obyvatelstvu, a to jak ze strany proruských separatistů, tak ze strany ukrajinské armády, ale ne v takové míře, jako to vykreslují ruská média a úřady. Těmito slovy začíná zpráva mezinárodní organizace Amnesty International, která popisuje vývoj konfliktu na východě Ukrajiny.

Zločiny proti lidskosti na Ukrajině. Renomovaná mezinárodní organizace odhalila vraždy a mučení
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Zpráva analyzuje období od konce srpna do konce září 2014 v regionu Donbas a stojí mimo jiné i na osobních svědectvích osob, které se staly obětí porušování lidských práv. Dalším zdrojem informací byli úředníci i vojáci bojující na obou stranách.

Rusko informovalo o masovém hrobě. A takováto je realita

„Není pochyb o tom, že se zabíjení a jiných krutostí dopouštěli jak proruští separatisté, tak proukrajinské síly na východní Ukrajině, ale je obtížné získat přesné informace o jejich rozsahu. Je pravděpodobné, že mnohé dosud nebyly odhaleny a některé byly záměrně zinscenovány. Je také zřejmé, že některé zvláště šokující případy, které prezentovala především ruská media, byly velmi přehnané," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii, který přidává i jedno doporučení. Místo toho, aby se obě strany obviňovaly z různých zvěrstev, měly by se postarat především o to, aby ve vraždění zabránily těm jednotkám, které ovládají.

Celou zprávu v anglickém jazyce naleznete ZDE.

Organizace také zkoumala nález údajného masového hrobu čtyř set obětí, o kterém informovala ruská média 23. září s tím, že jde o oběti řádění ukrajinských jednotek. Mezi oběťmi měly být i těhotné ženy. Amnesty International místo údajného nálezu navštívila 26. září a nalezla dva hroby, v nichž byly pohřbeny čtyři osoby, bez soudu popravené kyjevskou armádou. Organizace posléze nalezla ještě jeden hrob, v němž se nalézala těla pěti proruských bojovníků. Podařilo se zjistit, že separatisté byli zabiti v boji.  

Podle zjištění AI se mimosoudních poprav dopouštějí i separatisté, kteří vraždí především proukrajinsky orientované aktivisty. Organizace našla na těle dvou zavražděných proukrajinských aktivistů také stopy po předchozím mučení. Došlo k tomu v Luhanské oblasti. AI našla více podobných případů, některé z nich lze označit za válečné zločiny a vše musí být řádně prošetřeno, ale organizace neobjevila žádné důkazy o masových vraždách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…