Změňme ten zákon, vyzýval v televizi Stanjura. Není pro to prostor, oponoval Babišův poslanec

06.03.2017 23:02

Hosty pondělního vydání diskusního pořadu České televize Události, komentáře byli Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný (ANO), předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Změňme ten zákon, vyzýval v televizi Stanjura. Není pro to prostor, oponoval Babišův poslanec
Foto: ANO
Popisek: Jan Volný

Janeček upozornil na to, že promíjení pokut, udělených v souvislosti s kontrolním hlášením, není automatické. Pro prominutí pokuty, ať už ve výši deset, třicet nebo padesát tisíc korun, musí existovat ospravedlnitelný důvod. Janeček také upozornil na to, že žádosti o prominutí podléhají správnímu poplatku ve výši tisíc korun.

Stanjura kritizoval, že ministr financí místo toho, aby se omluvil, pořádá tiskovou konferenci. Podle Stanjury by celou situaci pomohl vyřešit nový zákon.

Podle Volného je právě odpouštění pokut řešením vzniklé situace.

Stanjura upozornil, že zmíněné pokuty byly udělovány lidem, kteří státu nedluží ani korunu. V zákoně jsou podle něj nesmyslně krátké termíny a vysoké pokuty. „Podnikatelé zažádali o prominutí, zaplatili tisícovku a bylo jim to zamítnuto,“ upozornil poslanec.

Volný tvrdil, že sankce jsou přijatelné a že se několikrát během legislativního procesu snižovaly. Je přesvědčen, že si celá věc takříkajíc sedne.

Volný také odmítl Stanjurův požadavek na to, aby se změnil zákon. Prostor pro změnu zákona prý není.

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala se pak na celou věc podíval z trochu jiného úhlu. Upozornil, že součástí tvorby práva musí být zdravý rozum. Každý zákon by měl také obstát při porovnání se smyslem pro spravedlnost běžných lidí.

To, že přibývají podzákonné předpisy, je podle Fialy důsledek toho, že není racionálně organizovaná legislativní práce v rovině zákonů. „Snad postupem času pochopíme, že složitost a stále více norem není cesta ke spravedlnosti, ale cesta od spravedlnosti,“ podotkl Fiala.

Dotkl se také problematiky lidských práv. Ta se podle něj rozrostla „do obrovských rozměrů“. Podle Fialy by bylo dobré vytvořit nejen katalog lidských práv, ale i lidských povinností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…