Známý analytik Robejšek promluvil o změnách, kterým se nevyhneme. I když si to v Bruselu nepřipouštějí

29.09.2014 19:36

Ekonom a politolog Petr Robejšek vystoupil v pořadu Interview České televize, kde se při příležitosti „grilování“ eurokomisařky Věry Jourové v Evropském parlamentu debatovalo o perspektivách současné komise Jeana Clauda Junckera i celé EU.

Známý analytik Robejšek promluvil o změnách, kterým se nevyhneme. I když si to v Bruselu nepřipouštějí
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Podle Robejška bude schvalování eurokomisařů spíše formální záležitostí, protože Evropská komise v parlamentu má spolehlivou většinu. Dá se však prý očekávat, že některé strany využijí tohoto procesu k tomu, aby kandidátům trochu „zatopili“.

Ono „grilování“ podle Robejška představuje občas poměrně ostrou debatu. „Ve skutečnosti ale nemají zájem komisaře shodit,“ ujistil s tím, že pokud jsou obě strany dostatečně „proevropské“, obvykle se problémy nedělají.

Jourová by se podle něj měla postarat hlavně o to, aby se její politický mandát zcela odstřihl od obchodních zájmů svých nebo svého předsedy Andreje Babiše. „Na druhou stranu se nikdo nemůže odstřihnout od své minulosti,“ zdůraznil. Jourová je však podle něj zkušenou političkou, která to zvládne.

Jourová po svém jmenování projevila zklamání z přiděleného portfolia. To jí však podle Robejška před poslanci neuškodí. „Mohlo by jí to spíše obstarat sympatie člověka, který se nebojí dát najevo, že měl jinou představu, ale přesto se bude snažit,“ soudí politolog.

Zásadními tématy pro novou evropskou komisi budou podle něj ta témata, která EU trápí již od roku 2008, ale nedaří se je řešit. Zásadní je tzv. „eurokrize“ neboli krize finančního systému, která se spojila se zadlužením států. Ta je podle něj neřešitelná způsoby, jaké propaguje současné vedení Evropské centrální banky.

EU už si neuhlídá ani svoje sankce

Dalším zásadním problémem je permanentní krize jižních zemí EU a separatistické tendence v některých členských zemích. Kromě toho bude prý muset celá Evropa řešit situaci Francie. Zde se podle Robejška kupí zásadní problémy, jako je ekonomická nekonkurenceschopnost, neochota přijmout bolestivější řešení, problémy s přibývající migrací ze severní Afriky.

Je prý otázkou, zda se Evropské komisi něco takového může podařit. „S panem Junckerem jistě ne. To je člověk od začátku zvyklý jít jedním směrem, s jasnou představou, jak by měla Evropa vypadat, a nemá zájem ustupovat od své minulosti. Je zřejmé, že se bude snažit držet mainstream v té podobě, v jaké byl doposud, a dělat jenom krizový managment,“ uvedl k tomu Robejšek.

Evropská unie podle něj prožívá fázi dezintegrace a na scénu se vrací národní státy se svými národními zájmy, byť se především média snaží o tom mlčet. Oslabují podle něj i síly globalizující ekonomiku. „Vyčerpala se představa globalizované ekonomiky, zaměřená na výhodnou výměnu zboží a outsourcing pracovních sil, která fungovala v devadesátých letech,“ uvedl Robejšek. Politika podle něj musí držet s ekonomikou krok. A globalizovaná propojená ekonomika se stala tak složitou, že už jí nikdo nestíhá následovat.

„Evropská unie nebyla schopna ani sama uhlídat svoje sankce. Vyhlásila je, ale najednou přišli jejich vlastní zemědělci, zbrojaři a další lidé a začali je zpochybňovat,“ uvedl pro příklad.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…