Známý britský publicista: Tohle by mohlo způsobit druhý Majdan

05.09.2014 13:03

Britský historik a publicista Timothy Ash ve svém dnešním zamyšlení publikovaném v ukrajinském deníku Kyiv Post spekuluje nad tím, jestli se podaří dohodnout příměří na bojištích jihovýchodní Ukrajiny. Je zároveń skeptický, že by se obě dvě strany mohly v dohledné době dohodnout na dlouhodobém řešení napjaté situace.

Známý britský publicista: Tohle by mohlo způsobit druhý Majdan
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Dnešek je skutečně důležitým dnem. Obě dvě strany konečně mluví o tom, že je třeba nastolit příměří. Jsme tedy zatím nejblíže míru za celou dobu trvání konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně dosáhl svého. Podařilo se mu zmrazit konflikt a nyní bude jednat z pozice síly o splnění svých dlouhodobých cílů, bez NATO, Evropské unie i Majdanu. Ukrajinská armáda potřebuje přeskupit síly a brzké příměří jí rovněž hraje do karet. Pro ukrajinského prezidenta Petro Porošenka bude jistě velkou výzvou vypořádat se v krátkodobém horizontu s rozdíly mezi jeho vlastními návrhy na příměří a Putinovým sedmibodovým plánem,“ je přesvědčen Ash.

Podle Ashe je vysoce nepravděpodobné, že by Putin ukončil ozbrojování separatistů ještě před tím, než dosáhne svých dlouhodobých cílů. „To znamená dohody o federalizaci Ukrajiny, samozřejmě bez NATO atd. Takové návrhy by však byly zcela nepřijatelné pro většinu Ukrajinců. Pokud by snad Porošenko s takovou dohodou přece jenom souhlasil, riskoval by destabilizaci domácí politiky, což by mohlo zemi přivést k pokračování majdanské revoluce,“ varuje Ash.

„Jak již bylo zmíněno, příměří prospěje ukrajinské armádě, která jej může využít k přeskupení sil a získání lepších pozic. Zároveň příměří, pokud bude trvat déle, umožní v klidu zorganizovat parlamentní volby, které se mají konat na konci října. Očekává se, že ukrajinští voliči odmítnou navazování užších vztahů s Moskvou. Politické strany reprezentující tato očekávání dle odhadů získají 90 % voličských hlasů. Vliv Ruska na dění uvnitř Ukrajiny tedy bude marginální. Putin možná vyhraje bitvu, ale pravděpodobně ztratí válku a mír na Ukrajině. Pro Ukrajince již neexistuje cesta zpět do ruského područí. Otázkou tedy zůstává, jestli se bude snažit Rusko i nadále přípravu voleb narušovat tak, aby se nemohly konat alespoň v Donbasu,“ přemítá publicista nad budoucím vývojem.

„Zajímavá situace na summitu NATO nastala, když Porošenko naznačoval, že Ukrajina se bude pravděpodobně spoléhat při dodávkách zbraní na jednotlivé členské státy. NATO tuto poznámku přešlo bez komentáře. Osobně ale očekávám, že tomu tak skutečně bude. Hlavní cíl je zabezpečit ochranu Ukrajiny před dalšími potencionálními vpády ruské armády v budoucnosti. Hlavní otázkou dnešního dne ovšem je, jestli bude podepsáno příměří. Je to možné, ale stejně tak bych se nedivil, kdyby mírové rozhovory zkrachovaly. Bude případné příměří vůbec dodržováno? I tato otázka je důležitá, ale klíčové je spíš najít dlouhodobé řešení. A v tom jsou obě dvě strany od sebe ještě stále velmi vzdáleny. Zatím bez větších náznaků, že by mohly rozdílné postoje brzy překlenout,“ zůstává Ash skeptický.

„Můžeme být tedy svědky vzniku dalších států typu Severního Kypru, Jižní Osetie, Podněstří, Abcházie, Kosova, Náhorního Karabachu atd. I v případě současného konfliktu platí, že Rusko se s největší pravdopodobností již jednou uchváceného území nevzdá, i když k tomu bude nuceno," dodává britský publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…