Známý komentátor k boji Zemana a Sobotky: Jde opravdu o hodně

08.01.2014 9:58

V nejbližších dnech se rozhodne, kdo bude mít primát v české politice, píše ve svém komentáři pro MF Dnes Petr Holub. Když Zeman prosadí změny v seznamu ministerských kandidátů, přiblíží republiku k semiprezidentskému systému. Pokud koaliční strany nominanty uhájí, udrží si poslední slovo při sestavování vlády a budou moct prezidentovy pravomoci usměrnit.

Známý komentátor k boji Zemana a Sobotky: Jde opravdu o hodně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

"Při jednání prezidenta s koalicí nejde jen o místa ministrů, ale také o podobu demokratického režimu. Rozhodující slovo při sestavení vlády měl dosud Parlament, teď se o něj nově hlásí prezident. Samotná Ústava tento konflikt nerozhoduje," píše redaktor MF Dnes Petr Holub ve svém komentáři.

Článek Ústavy, který říká, "že předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády", je podle Holuba totožný s článkem francouzské ústavy, která má poloprezidentský režim, kde prezident vybírá premiéra i ministry podle svého uvážení. Naproti tomu v Česku, kde dosud byla hlava státu volena Parlamentem, nikdy prezident o něco takového neusiloval.

Zeman využívá své legitimity a všech možností, které skýtá Ústava

Až prezident Miloš Zeman hodlá využít vyšší legitimitu, kterou mu dává přímá volba. Dal již několikrát najevo, že hodlá naplno využít všechny možnosti dané Ústavou. Příkladem může být jmenování úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka bez ohledu na Parlament, čímž Zeman překročil zvyklosti většiny evropských zemí.

Zeman byl dost silný, aby Rusnokův kabinet udržel. Nyní otálí se jmenováním Bohuslava Sobotky (ČSSD) premiérem a veřejně se kriticky vyjádřil k některým z kandidátů. "V nejbližších dnech se spor o primát v české politice může rozhodnout jednou provždy. Pokud Miloš Zeman prosadí revizi v seznamu navržených ministrů, přiblíží se jeho nepsané pravomoci francouzskému kolegovi Françoisi Hollandovi," píše redaktor.

Když ale sněmovna pod vedením koalice ČSSD, ANO a lidovců Zemanovy nároky odrazí a udrží poslední slovo při sestavování vlády, může pak podle Holuba prosadit ústavní změny, které omezí intervence hlavy státu i v budoucnosti, případně najít schůdnou cestu k odvolání prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…