Zpěvák Koller v ČT: Žijeme v kriminálním státě. Může za to Klaus

15.06.2012 22:48

Protestní písně reagující na současnou politickou situaci se množí. Nedávno se na internetu objevil duet Davida Kollera a Barbory Polákové, ve kterém umělci mimo jiné vyzývají všechny k odpovědnosti za veřejné dění. „Rozkrádaj naši zemi, můžem si za to sami,“ zpívá se v nejnovějším protestsongu.

Zpěvák Koller v ČT: Žijeme v kriminálním státě. Může za to Klaus
Foto: youtube.cz
Popisek: Zpěvák David Koller a herečka Barbora Poláková v klipu Sami

Dlouholetý lídr kapely Lucie brojil už proti komunistům, teď brojí proti všem politickým stranám. Ale taky proti pasivitě lidí. "Změníme to sami," doufá David Koller.

A vysvětluje, že jeho protestsong není o beznaději. „Je to naopak právě o tom, že můžeme něco podniknout a že když to neuděláme teď, tak je to jen v náš neprospěch. Odpor proti zkorumpované politice ve společnosti roste a my se k němu jen připojujeme,“ vysvětlil v pátečním Hydeparku na ČT24 Koller důvody, které jej společně s Barborou Potákovou motivovaly k zpracování protestsongu. Jejich drsný klip Sami vidělo už téměř 400 tisíc lidí.

Koller s Polákovou ovšem nejsou jediní, kdo v současné době zpívá protestsongy. Své k ansámblu ve sněmovně řekli již například písničkáři Tomáš Klus a Xindl X.

Za to, že se o Česku mluví jako o zemi zlodějů, může Klaus

„Jako herci a muzikanti se vyjadřujeme tak, jak můžeme,“ vysvětlil Koller, který se ovšem v pořadu nechtěl pouštět do nějakých hlubokých politických analýz. „Jedině, jak se můžeme z krize dostat ven, je, že proti tomu něco budeme dělat všichni." Tím zpěvák narážel na skutečnost, že politika se sama o sobě nezmění.

Na časté výtky diváků Hyde Parku, že v paneláku si také kolo v chodbě bez dozoru nenechají, tak proč jsou tak lehkovážní ohledně státu, zpěvák reagoval prostě: „To, že jsme země, o které se mluví jako o zemi zlodějů, tak za to může náš pán prezident. Byl to on, který prosazoval, že peníze jsou to nejdůležitější."

Jsem levičák, ale nenašel jsem smysluplnou stranu

Podle Kollera je otázkou, nakolik můžou situaci změnit nějaké další volby. „Já jsem volil špatně, taky jsem nalétl na populistické kecy. Nejdřív jsem volil modrý ptáky a pak politické firmy, které se tam nedostaly,“ vzpomíná Koller na své „eskapády“ za volební urnou. „Měli bychom volit lidi, co známe, a volit proti těm, které známe nechvalně."

V Hyde Parku zpěvák prozradil, že je politicky orientován spíš nalevo. „Já si myslím, že jsem levičák, ale žádnou levicovou politickou stranu, která by mě zaujala, jsem zatím u nás neviděl,“ podotkl.

Stačí si vzpomenout kolik vlastních lidí komunisti zabili v Rusku

„Sociální demokracie? Tam je to těma kauzama tak prorostlý a ty lidi tam furt sedí, že v nějakou obrodu nevěřím,“ má jasno Koller. O komunistech prý ani nemluvě. „Když neberu párkrát přes hubu od policajtů, tak mě vlastně komunisti nic neudělali, ale to, co udělali jiným lidem, to je hrozný. Když si vezmu jen kolik milionů vlastních lidí zabili,“ podotkl. Je prý přesvědčený, že s komunisty se nemluví.

Obecně mu ale prý nevadí politici. "Já brojím proti kriminálníkům, protože žijeme v kriminálním státě. A proti tomu brojím,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…