Absolutní zákaz kouření přestal být prioritou české vlády

27.10.2015 9:35

Absolutní zákaz kouření měl u nás platit už od začátku příštího roku. Podle všeho tomu tak nebude.

Absolutní zákaz kouření přestal být prioritou české vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

V mnoha ohledech kontroverzní zákon z dílny ministerstva zdravotnictví vyvolává prudké reakce nejen na veřejnosti. Strach z bouřlivých diskuzí při schvalování této normy a především z velkého množství pozměňovacích návrhů v již tak časově napjatém programu sněmovny, poslal protikuřácký návrh na druhou kolej. Přednost dostanou důležitější zákony, a to i přes to, že právě protikuřácký zákon ministerstvo zdravotnictví označuje jako jednu ze svých hlavních priorit. Výsledek je jasný: Kooalice zatím nedokázala prosadit projednání bodu ani v prvním čtení.

Nepřekvapuje proto ani zoufalá snaha Svatopluka Němečka, ministra zdravotnictví /ČSSD/. “Budu dělat všechno pro to, kdybych měl obcházet a prosit jednotlivé předsedy klubů, aby už konečně ten zákon zařadili.” Reálněji vidí celou situaci kolem návrhu protikuřáckého zákona Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny ČR /TOP 09/. “Chaos, který ve sněmovně vládne, a koalice, která mění neustále své priority, bohužel momentálně jeho projednání neumožňuje.”

Vládní návrh kromě zákazu kouření řeší i alkohol. Počítá třeba s tím, že by na nápojových lístcích musel být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. A zavádí i konec prodeje cigaret a alkoholu v automatech. Mezi politiky se proto začalo uvažovat o tom, že by se sněmovna vrátila k poslaneckému návrhu, který zakazuje kouření v restauracích. Nic jiného než kouření ale neřeší. Podle hnutí ANO i lidovců je tak jednodušší a právě proto chtějí teď tuto variantu vrátit do hry.

Potvrdil to také předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/ Jiří Mihola.

“Jsem přesvědčen, že se náš návrh nijak nebije s tím vládním a myslím, že veřejnost přijetí protikuřáckého zákona od nás očekává.“ Nesouhlasí s tím Svatopluk Němeček, který si myslí, že: ”rozprava bude stejně dlouhá, ať to je jednovětý zákon, nebo zákon komplexní.”

Otázkou zůstává, zda by se zákon neměl rozšířit i o zákaz konzumace uzenin. Aktuální zjištění mezinárodní zdravotnické organizace o škodlivosti uzenin jsou přece jednoznačná. Uzeniny staví na stejnou úroveň škodlivosti jako kouření a oficiálně je zařadila na seznam prokázaných karcinogenů.

Skeptický k snaze co nejdříve schválit ministerský návrh zákona o zákazu kouření je také Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/. “Musíme mít samozřejmě k tomu většinu v koalici, obecně si myslím, že ve sněmovně není ochota zakázat kouření v restauracích.”

O zatím poslední zařazení vládního protikuřáckého zákona na jednání sněmovny se paradoxně snažila opoziční TOP 09. Poslanci včetně těch koaličních ale tento návrh nevyslyšeli a zamítli jej.

Když ani výsledky průzkumů veřejného mínění nejsou k absolutním zákazům kouření tak jednoznačné, jak by si někteří protikuřáčtí aktivisté přáli, nebude to mít Svatopluk Němeček se svým návrhem jednoduché.

Podle některých politiků není reálné, aby zákon začal platit s příchodem roku 2016 a uvidí se, zda se všechno stihne do začátku roku 2017.

Návrh absolutního zákazu kouření má mezi poslanci své příznivce a odpůrce, různé názory vyjadřuje i veřejnost. Nejčastěji jde víceméně o remízu. Odpovědi dotázaných na otázku jestli souhlasí se zákazem kouření se například významně mění, podle toho zda se v otázce objeví slova restaurace, a nebo hospoda, kdy se dotazovaní  nestaví k zákazu kouření tak zásadně, a nebo zda se autoři výzkumu přímo ptají zda souhlasí s připravovaným zákonem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

V průměru nejčastěji se objevuje reakce: „Nemyslím si, že jsem nesvéprávný. Mohu si přece vybrat, kam se půjdu najíst, kde posedím s přáteli. Pokud nechci sedět v zakouřeném prostředí, vyberu si nekuřáckou hospodu. Je to omezování lidské svobody a volby,“ tvrdí Karel Rychlý z Týnišťska na stránkách Deníku. Sám přitom nekouří.

Velmi blízký veřejnosti je i názor prezidenta Miloše Zemana, jinak silného kuřáka. S absolutním zákazem kouření nesouhlasí, ale jako kuřák přijetí tohoto zákona nebude blokovat, aby nebyl kritizován pro zaujatost.

Autor: Jaroslav Michal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…