Alexander Tolčinský: Oběti jedovatého alkoholu v Polsku

15.09.2012 15:10

Polský výraz žužel znamená v češtině škváru nebo strusku.V jazyce našich severní sousedů to neznamená jen výše zmíněný odpadní produkt hutnické výroby a spalování, ale přeneseně také název pro motoristické sportovní odvětví – závody motocyklů na ploché dráze. Slávu kdysi i v bývalém Československu velmi populárního sportu již připomíná tradiční téměř výhradně Zlatá přilba Pardubice, věhlasný závod plochodrážních jezdců.

Alexander Tolčinský: Oběti jedovatého alkoholu v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Je příznačné, že řada z nich nyní jezdí polskou plochodrážní ligu. Tento sport je po fotbalu u našich severních sousedů asi druhým nejpopulárnějším. Závodům na ploché dráze se v Polsku říká v překladu škvára právě proto, že tento materiál tvoří povrch okruhů na kterých se toto sportovní klání provozuje. Palivem pro motocykly je pak metanol, jehož požití a následné úmrtí dvou desítek osob vyvolalo nejnovější tragédii v České republice.  

Proč vzpomínám ve svém dnešním materiálu právě na plochou dráhu? Když jsem ještě působil jako zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku, dostala se i tam plochá dráha na první stránky novin nikoli z důvodů sportovních. Televize se předháněly, která z nich bude mít co nejaktuálnější a co možná bezprostřednější zpravodajství. Nešlo o vítězství polského závodníka na mistrovství světa, ale o tragédii, která v mnohém připomíná nynější kauzu s metylalkoholem v Česku.  

Polská svatba bývá velkolepá, ale nákladná. A tak se rodiče manželky v jednom polském městečku s důvěrou obrátili na souseda, známého překupníka paliv, který ovšem obchodoval jak s alkoholem, tak s dalšími destiláty, a to za příznivou cenu.  

Veselí začalo. Jeden ze svatebčanů později přiznal, že ty kalíšky z kanistrů od překupníka trochu divně chutnaly a páchly, nicméně přece nemohl urazit novomanžele a příbuzné na svatbě abstinencí. Zvlášť v zemi, kde je pití vodky jakýmsi národním zvykem. A tak se pilo a hodovalo s výjimkou novomanželky. Ta byla ve vysokém stupni těhotenství, a tak si na rozdíl od manžela alkohol odpustila.  

Po několika hodinách začalo být svatebčanům nevolno a zhoršoval se jim zrak. Když se blížilo další kolo polské plochodrážní ligy, zjistil ke svému zděšení překupník, který se svatby rovněž účastnil a také mu bylo zle, že mu v garáži chybí zásoby motocyklového paliva, pro které si přišel jeden ze členů plochodrážního týmu. Naopak mu přebývala vodka. Během několika hodin se dělalo stále hůře i dalším svatebčanům. Překupník pochopil a nejprve v nemocnici a poté na policii přiznal tragickou pravdu.  

Následné reportáže z okolních nemocnic přinášely kruté skutečnosti. Devět z deseti svatebčanů, kteří v domnění, že pijí vodku, požili palivo pro plochodrážní motorky, během týdne zemřelo. Přežil jediný. Ze stejných důvodů, které se nyní objevují v Česku. Požil totiž značné množství čistého alkoholu ještě před oslavou, ve kterém se smrtonosný metanol rozpustil. Tuto informaci poskytoval televizním stanicím ošetřující lékař zachráněného svatebčana. Těžko si představit "lepší reklamu" na klasický alkohol.  

Zmíněná tragédie se odehrála v době, kdy v Polsku platil přísný zákaz jakékoli reklamy na alkoholické nápoje. S výjimkou piva. I když na plakátech, které zobrazovaly etikety jednotlivých pivovarů, muselo být upozornění, že jde o pivo nealkoholické. Bylo to však psáno tak malým písmem, že to řidiči na plakátech rozmístěných vedle silnic při zvýšené rychlosti asi těžko postřehli.  

V Polsku se dodnes objevuje zvýšený počet otrav metylalkoholem. Statistiky z roku 2009 například uvádějí, že jich bylo na 470, přičemž polovina pokusů o záchranu postižených na jednotkách intenzivní péče skončila úmrtím.  

Případ mrtvých svatebčanů mi přišel mimořádně tragický, ale navzdory zvýšené konzumaci alkoholu v Polsku spíše okrajový. O tom co se děje v posledních dnech a hodinách v Česku jsem tehdy pochopitelně nemohl mít ani tušení.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…