Antonín Rašek: Angela Merkelová zaúřadovala, ale jen načas

20.06.2016 9:11

NATO se po zjevné nechuti a s odvoláním se na znění Severoatlantické smlouvy zapojit do řešení migrační krize aktivizovalo teprve poté, kdy do hry vstoupila hlavní evropská vyjednavačka Angela Merkelová. Je tedy ve vyjednávání krizových situací stále nejaktivnější a nejsilnější.

Antonín Rašek: Angela Merkelová zaúřadovala, ale jen načas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Až v neuvěřitelně krátké době a předpokládejme po dohodě s vedením Evropské unie se Aliance rozhodla nasadit k pomoci a regulaci proudu uprchlíků v Egejském moři mezi Tureckem a Řeckem vojenské námořní síly. V první fázi mělo jít o pomoc při záchraně uprchlíků při využití alianční pozorovací a monitorovací kapacity.

Od počátku však bylo zřejmé, že pokud Turecko nesplní uzavřenou dohodu, budou muset následovat fáze další, které by pomohly proudy uprchlíků zastavit nebo alespoň oslabit. Došlo k tomu zejména až jako důsledek zablokování řecké hranice Makedonií. Rozhodnutí je o to cennější, že v Alianci se rozhoduje konsenzuálně a pro vytvoření námořní mise bylo Turecko a Řecko.

Evropská veřejnost bude mít příležitost v dalších měsících posoudit, jak je Aliance schopná Evropě v tíživé situaci pomoci. Přispělo by to nejen k prestiži NATO, ale i Evropské unie a Německa. Angele Merkelové by to mohlo pomoci napravit si reputaci loňským neuváženým nastartováním až nezvladatelného uprchlického exodu. Zda Turecko splní v plném rozsahu předpokládaný záměr se zatím dá těžko předvídat. Reakcí v opačném případě bude další spontánní zablokování hranic.

Nyní kromě pozitivní úlohy Makedonie odrazuje další uprchlíky směřovat do Evropy fakt, že si nemohou být jisti, jak je evropské země přijmou. Zatímco se v mi minulém roce k nim dostávala příznivá poselství, v současné době jsou stále negativnější. Jako kdyby v mnoha západoevropských zemích počet migrantů přesáhl hranice možnosti jejich integrace. Situaci také výrazně ovlivňují stále početnější a ničivější teroristické útoky. Začalo být faktem, co se teoreticky a na základě minulých zkušeností předpokládalo. A sice že s narůstajícím počtem uprchlíků nejen poklesne ochota je přijímat, ale porostou také řady extrémistů. V tom případě by u čelných politiků mohl sehrát kladnou roli v rozhodovací procesech jejich vlastní pud sebezáchovy.

(Autor je sociolog)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla